İki gündür Ankara’dayız.

Siyasetin de başkenti olan Ankara’da o kadar çok siyasi senaryo konuşuluyor ki doğal olarak aralarında Bursa da yer alıyor.

Toplam;

1.2 milyon seçmen sayısı ile de Türkiye’nin en fazla seçmenine sahip 4. büyük olan Bursa ile ilgili olarak üzerinde en çok dikkat kesildiğimiz siyasi kulis, Millet İttifakı’na ilişkindi.

Hatırlanacaktır;

24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen son milletvekilliği seçimlerinde CHP Bursa’dan 5, İYİ Parti de 2 milletvekili çıkarabilmişti.

CHP;

Bursa’nın 1. seçim bölgesi olarak tanımlanan Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Karacabey, Mustafakemalpaşa, ve Orhaneli’de Lale Karabıyık, Erkan Aydın ve Nurhayat Kayışoğlu’nu…

Kentin 2. seçim bölgesi olan Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi ve Yenişehir’de de Orhan Sarıbal ile Yüksel Özkan’ı TBMM’ye gönderebilmişti.

Yanı sıra…

İYİ Parti de;

Bursa’nın 1. Seçim bölgesinde İsmail Tatlıoğlu’nu, 2. Seçim bölgesinde de Ahmet Kamil Erozan’ı milletvekili çıkarabilmişti.

Başkent’te;
Sohbet ettiğimiz dostlarımızdan biri, CHP ve İYİ Parti için Bursa’ya dair ilginç bir duyumunu aktardı.

Önce;

AK Parti’nin yerel ve genelde iktidar olduğu bazı büyük şehirleri saydı.

Ardından da;

Seçmen nüfusu ile ilintili olarak bazı şehirlerde bu iki partinin ortak liste ile seçime girme ihtimalinin yüksekliğinden bahsetti.

Bu tespiti de;

3 ana gerekçeye bağladı.

İlki;

AK Parti’nin halen birinci parti olduğu illerden birinin Bursa olması.

İkincisi;

Yapılan anketlerde “kararsız” oylarının Bursa’da da yüksek oranda görünmesi.

Üçüncüsü de;

AK Parti’ye oy verip vermeme konusunda “kafası karışık” olan seçmen kitlesinin, tek listeye oy attırılmasının sağlanmasına yönelik.

Bu noktada dostumuz şunu da anlattı Ankara’da.

“Bursa’da CHP ve İYİ Parti’nin tek parti çatısı altında seçime girmesi ihtimali var.

Gerek birinci seçim bölgesinde, gerekse ikinci seçim bölgesinde, iki partinin adayları da ortak bir şekilde 10’ar kişilik listelere dağıtılarak güçlü bir yapı görüntüsü verilme düşüncesi var”

Şunu da söyledi:

“Listeler açıklandığında oy vereceği partiye tepki gösterebilen seçmen kitlesinin bu kızgınlığı, bu birliktelik ile azami ölçüye çekilerek bu birlikteliğin bir blok oya dönüştürülmesi çok mümkün”

İlavesi de şu oldu:
“Böyle bir uygulamada listedeki milletvekili sıralamaları ‘fermuar’ yöntemine göre olur ki, birinci seçim bölgesinin liste başı CHP adayından, ikinci seçim bölgesinin liste başı da İYİ Parti adayından başlayarak sıralanır”

Şunu da sorduk.

İsimler belli olmadan ve günümüz kamuoyu yoklamaları baz alınarak böylesine bir ortak listede, CHP ve İYİ Parti’nin çıkarabilme ihtimali olan milletvekili sayısını sorduk.

Muhtemelen;
Bu konuya çalışılmıştı ki yanıtını hemen verdi:

“Birinci bölgede 6-7 milletvekili, ikinci bölgede de 4-5 milletvekili çıkarılabilir görünüyor”

Tabi;
Bir de bu olasılığın “6’lı masa” boyutu var.

Şunu sorduk:

İttifakın diğer ortakları, Bursa’dan bu ortak liste için aday göstermek isteyebilirler mi?

Şöyle yanıtladı:

“DEVA Lideri Sayın Babacan zaten seçime kendi listeleriyle gireceğini açıkladı. Geriye kalan Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti’nin adaylarının da olası bir liste işbirliği halinde, Bursa yerine 3 büyük şehir ile liderlerin kendi memleketlerinden aday gösterileceği kanaati hakim”

Editör: Harun Kot