Bu yazımda sizlere, günümüzde pek çok kişinin korkulu rüyası olan ağız kokusu yani bilimsel adıyla halitozis hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Halitozis, kısaca başkaları tarafından fark edilen, hoş olmayan nefes kokusu olarak tanımlanabilir. Ağız kokusunun yarattığı sorunlar öncelikle bireyin sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. Ağız kokusu sorunu olduğunu düşünen kişi mümkün olduğunca insanlarla yakın olmamaya, işinde ve arkadaş ilişkilerinde mesafeli olmaya çalışır. Bir özgüven sorunu bile yaşayabilir. Zaten bu sorunun ne denli büyük olduğunun göstergesi, ağız kokusunu önlediği varsayılan ağız gargaralarının, spreylerinin ve çiğneme tabletlerinin büyük bir piyasa payı olmasıdır.

Ağız kokusu şikayetlerinin yüzde 87 gibi büyük bir kısmı ağız boşluğu ile ilgili problemlerden kaynaklıdır. Bunun yanında sindirim sistemi rahatsızlıkları, bazı akciğer ve sinüs kaynaklı rahatsızlıklar, bazı böbrek rahatsızlıkları ,diyabet gibi bazı sistemik hastalıklarda ağız kokusu oluşabilir. Örneğin böbrek rahatsızlıklarında amonyak kokusu, diyabette ise aseton kokusu ayırt edici bir özelliktir.

Diş hekiminize başvurduğunuzda bu konuda size en doğru bilgiyi verecektir.

Biz şimdi ağız boşluğu kaynaklı ağız kokusu şikayetlerinde bireysel olarak neler yapılabileceğini anlatalım.

* Diş çürükleri ve diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Bu nedenle ağzımızda çürük bir diş fark ettiğinizde, fırçalarken kızarık ve kanamalı diş etlerinizi   gördüğünüzde mutlaka diş hekiminize başvurunuz.

Ağız içeresinde mevcut eskimiş köprü ve protezlerin yapısı ve kenar uyumları bozulabileceği için gıda birikimine sebep olabilir. Bu da ağız kokusu yapabilir. Eğer böyle bir sebep varsa eskimiş protezler ve dolgular değiştirilmelidir.

* Tükürük, ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü silahıdır. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye götürecek güçlü enzimler ve bakteri öldürücü maddeler vardır. Bol su içmek, şekersiz sakız çiğnemek tükürük miktarımızı arttırarak ağız kokusu şikâyeti ile baş etmemize büyük yardımcı olur.

* Tarçın kullanmakta, diğer faydalarıyla birlikte ağız kokusunu gidermede önemli bir yardımcıdır. İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Eğer temin edilebilirse şekersiz tarçınlı sakızlarda uygundur.

* Basit şeker tüketimini azaltmak da hem diş çürüğü oluşumunu engeller hem de ağız kokusunu meydana getiren bakterilerin oluşumunu olumsuz etkileyerek bizi ağız kokusundan uzak tutabilir. Yani yemek arası atıştırmalıklardan, cipslerden, şekerlemelerden uzak durmalıyız.

* Sigara içmek pek çok önemli hastalığa sebep olduğu gibi ağız kokusuna da sebep olur. Sigara içmeyin.

* Tabi bütün bunların yanında en önemli olarak günlük ağız ve diş bakımımıza çok büyük önem göstermeliyiz. Sabahları kahvaltıdan sonra gece yatmadan önce günde en az iki defa 2,5-3 dakika dişlerimizi fırçalamalıyız.  Diş ipini hayatımıza sokmalı ve günde bir kez kullanmalıyız. Bunlara ilave olarak çeşitli günlük ağız gargaralarını da kullanırsak şahane olur.

Sağlıklı günler ve mutlu gülüşler dilerim...