Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergide uzaktan denetim ve risk bazlı inceleme yapan Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi’ne atıfta bulunarak, “Mükellefiyet kaydı bulunmadan belli bir sayının üzerinde araç alım satımı yapan, ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellef bakanlığımızın RADAR’ına takıldı” dedi. Peki bu 100 bin kişiye nasıl bir ceza uygulanacak? Avukat Kerem Olcayto milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü, gayrimenkul sektörünün ardından araç sektörünü olumsuz etkileyenler için de harekete geçti.

DETAYLI ANALİZ YAPILDI

Nebati, “RADAR sistemimiz sayesinde mali ve finansal verilerin sistemsel ve detaylı analizlerini gerçekleştiriyoruz. Gayrimenkul sektöründe olduğu gibi araç sektöründe de suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozanlara fırsat vermeyeceğiz. Bu çerçevede, mükellefiyet kaydı bulunmadan belli bir sayının üzerinde araç alım satımı yapan, ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellef Bakanlığımızın RADAR’ına takıldı” diye konuşmuştu.

Nebati, “Buna ek olarak sıfır ve ikinci el araç alım satımı yapan bayi, galerici ve kişiler hakkında da detaylı tespitler yaptık. Vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen, piyasada spekülasyona sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlemleri yapmaya başladık” ifadelerini kullanmıştı.

100 BİN KİŞİYE NASIL BİR CEZA UYGULANACAK?

Konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulunan Avukat Kerem Olcayto şu ifadeleri kullandı: "Bu durum eğer sabit ve tespit edilebilir olması gerekiyor. Var olan mevzuata aykırı hareket ettiği ve fahiş fiyat uygulanmasının kesinleşmesi gerekiyor aksi taktirde hukuki bir işlem olamaz.

"4 KATI CEZA UYGULANIR"

Normal mevzuat gereği ile alış ve satış üzerinden gelir vergisi kesiliyor. 2 ile 4 katı kadar fahiş fiyattan cezalar kesilebilir. Piyasayı olumsuz yönlendirme, fahiş fiyat politikalarından kaynaklı cezalar kesilebilir. En fazla uygulanabilecek maddi yaptırımlar olabilir kimi zaman bunların sürekliliği tespit edilirse, bu kişiler galericilik yapıyorsa ve ruhsatları varsa bu iptal olabilir. Bireysel yapanlarla ilgili bir idari uygulama olmaz en fazla maddi yaptırım olabilir.

100 BİN LİRALIK CEZA!

Bu fiyat değişiminden dolayı spekülasyona yol açıldığı için 10 bin lira ile 100 bin lira arasında maddi cezalar uygulanabilir. Bunun temel nedeni şu: Kayıt dışı ekonomi ile mücadele tespit edilmiştir. Fahiş fiyattan dolayı bunları kayıt altına almayan kişilere yönelik yapılmıştır."

Editör: Seren Bülbül