Vertigo, genellikle bir iç kulak sorunu nedeniyle oluşur. En yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

BPPV. ( Benign paroksismal pozisyonel vertigo ):İç kulaktaki kristaller-kalsiyum parçacıkları (canaliths) iç kulak kanallarında kadar yığılır,hareket etmez,tıkanıklık olur. Normalde iç kulaktan beyne baş ve vücut hareketleri hakkında sinyal gönderilir ,dengemiz böyle sağlanır. BPPV bilinen bir nedeni olabilir ve yaş ile ilişkili olabilir. Tedavisinde ; Manevralar yapılır,bir günde % 50 rahatlar. Ekseriya 20 günde iyileşir.Korunma amaçlı ,boyun sıcak tutulur. Boyun kasları güçlendirilir.

MENİERE HASTALIĞI 

Bu kulakta sıvı ve değişen basınç birikmesinin neden olduğu düşünülen bir iç kulak hastalığıdır. Baş dönmesi(vertigo)atakları ,kulak çınlaması (tinnitus) ,kulakta dolgunluk hissi ,pes tonlarda işitme kaybı görülür.Tedavisi:Doğru beslenme,ilaç,gerekirse orta kulağa yapılan iğneler,nadiren ameliyattır Vestibüler nörit . Bu genellikle enfeksiyon (viral) ile ilgili iç kulak sorunudur.Çoğu zaman öncesinde nezle ,grip öyküsü vardır. Enfeksiyon vücut dengesini sağlama da yardımcı olmak için önemli olan sinirlerin çevresindedir.Ani başlar.Ortalama 7 gün yatağa bağımlı kalır.İşitme normaldir.Baş hareketi bile şiddetli baş dönmesine yol açar.Aile ve hastayı çok korkutur.Zaman zaman ağızdan gıda bile alamaz.Yatırarak;damar yoluyla serumla beslemek,kusmayı ,baş dönmesini rahatlatıcı ilaçları damar yoluyla vermek gerekebilir.Genellikle 20 gün içinde düzelir.

Baş veya boyun yaralanması Bazı beyin sorunları Migren,denge sinirini,iç kulağı hasarlatan bazı ilaçlar,baş dönmesi yapabilir. Vertigo belirtileri Vertigo, genellikle başınızın konumunda bir değişiklik ile tetiklenir.

Dönme hissi:çevre ,eşyalar veya kendisi Düşme Sallanarak hareket Dengesizlik Bir yönde çekilme Vertigoya eşlik edebilir ,diğer belirtileri şunlardır: Mide bulantısı Anormal göz hareketleri,göz küresinin dönmesi (nistagmus) Terleme,baş ağrısı Kulaklarda çınlama ya da işitme kaybı Belirtiler birkaç saat ya da daha fazla sürebilir ve gelip gidebilir. BAŞ DÖNMESİ(Vertigo)tedavisi Vertigo tedavisi buna neyin sebep olduğunu bağlıdır. Birçok durumda, vertigo herhangi bir tedavi görmeden geçer. Egzerzis,rehabilitasyon faydalı olur. Vestibüler rehabilitasyon. Bu bir tür fizik tedavidir.Denge sistemini güçlendirmeye yardımcı olmayı amaçlar.

MS hastalığı varsa;kortizon,damar yoluyla beslenme,damar yoluyla başdönmesi ilaçları verilir.

Bahara ışıltılı bir cilt ile girin Bahara ışıltılı bir cilt ile girin

DİKKAT!!!:BAŞ DÖNMESİ VARSA;ANİ HAREKET YAPMAYINIZ,YATAKTAN DİKKATLİ KALKINIZ,GEREKİRSE EMEKLEYEREK HAREKET EDİNİZ,YÜRÜMEK GEREKİRSE;SIRTINIZI DUVARA YASLAYARAK,ELLERİNİZLE DUVARI TUTARAK YÜRÜYÜNÜZ

Editör: Melike Timur