Bursa Susuz Kalmayacak
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentteki su durumu ve Çınarcık Barajı projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Bozbey, son günlerde sosyal medyada yayılan ve halkı paniğe sevk eden su kıtlığı iddialarına yanıt vererek, “Hayır, Bursa’yı asla susuz bırakmayacağız” dedi.
Mevcut Su Kaynakları ve Önlemler
Bozbey, Doğancı Barajı’nda düzenlenen toplantıda, Bursa’nın geleceğini doğrudan ilgilendiren ve iklim değişikliğiyle kronikleşen su sorununu ayrıntılarıyla paylaştı. Şu anda barajlarda görülen doluluk oranının yüzde sıfır olduğunu, ancak bunun “suyumuz tükendi” anlamına gelmediğini belirten Bozbey, kullanılabilir kot altı su kaynaklarının sisteme dahil edildiğini vurguladı.
Bursa’ya günlük ortalama 430 bin metreküp su sağlandığını belirten Bozbey, bu suyun dağılımını şöyle açıkladı: 90 bin metreküp Çınarcık Barajı by-pass hattından, 175 bin metreküp yeraltı kuyularından, 35 bin metreküp ise kaynak sularından sağlanıyor. Ayrıca Nilüfer Barajı’ndan cazibe ve pompalarla günde toplam 70 bin metreküp ilave su Doğancı Barajı’na aktarılıyor. Doğancı Barajı’nda kotun altında yaklaşık 8,5 milyon metreküp su bulunuyor ve buradaki su, arıtma tesislerine pompalarla aktarılıyor.

Su Krizinin Nedeni: Önceki Yönetimler
Başkan Bozbey, yaşanan su sıkıntısının yılların ihmaliyle ortaya çıktığını ifade ederek, “Bu tablo, önceki yönetimlerin bilim insanlarının önerilerine kulak asmaması, altyapıya yeterli yatırım yapmaması ve projeleri uygulamaya geçirmemesi sonucu oluştu. İsale hatları tamamlanmadı ve yıllardır beklenen Çınarcık Barajı isale hattı yapılmadı” dedi.
2017 yılında DSİ ile BUSKİ arasında imzalanan Çınarcık Barajı ana isale hattı ve arıtma tesisi protokolünün 2021’de iptal edilmesinin Bursa’ya maliyet getirdiğini vurgulayan Bozbey, “Protokol iptal edilmeseydi, proje DSİ tarafından yapılacak ve geri ödemeler 15 yıl içinde TL bazlı olacaktı. Ancak kredi çekilerek BUSKİ 155 milyon euro borçlandırıldı” ifadelerini kullandı.
Projelerde Son Durum
Göreve geldiklerinde Çınarcık Barajı projesinin yüzde 5 seviyesinde olduğunu belirten Bozbey, şu an arıtma tesisinde yüzde 63, inşaat kısmında ise yüzde 90 seviyesine ulaşıldığını aktardı. Ayrıca, planlı su kesintileriyle günde yaklaşık 50 bin metreküp tasarruf sağladıklarını, bu sayede Eylül ayında daha ciddi kesintilere gidilmesinin önüne geçildiğini söyledi. Öğrenciler ve hastaneler için özel önlemler alındığına da dikkat çekti.
Su Kuyuları ve Alternatif Kaynaklar
Başkan Bozbey, 2024 Nisan’dan bu yana 52 su kuyusu açıldığını, sadece bu yıl 45 kuyunun hizmete alındığını belirterek, DSİ’nin desteklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca Çınarcık Barajı’ndan Karacabey ve Mudanya’ya su aktarımı için projelerin sürdüğünü, özellikle Mudanya’da cazibeyle su iletimi sayesinde yıllık yaklaşık 50 milyon lira tasarruf sağlanacağını açıkladı.
Su Tasarrufu ve Tarım-Sanayi Yönetimi
Kuraklık ve su tasarrufu konusunda toplum bilincinin önemine değinen Bozbey, tarımsal sulamada bilinçli kullanımı artıracak, sanayi ve özel şirketlerin su tüketimini yakından takip edeceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak damla sulama sistemlerini yaygınlaştırdıklarını, park ve bahçelerde gri su kullanımını başlattıklarını ve yağmur suyu hasadı çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti.
Gelecek Hedefi: Suyun ve Şehrin Korunması
Bozbey, su krizinin siyaset değil, hayat meselesi olduğunu vurgulayarak, “Bu mesele çocuklarımızın ve Bursalıların geleceği meselesidir. Kaynaklarımızı korumak ve geliştirmek zorundayız. Su, bir kamu hakkı ve gelecek kuşakların emaneti. Biz her şartta Bursamızın geleceğini koruyacağız” dedi.
Başkan Bozbey, Çınarcık Barajı’nın toplam kapasitesinin 150 milyon metreküp olduğunu, doluluk oranının yüzde 50 civarında olduğunu ve projenin 2026 Haziran ayında tamamlanacağını da sözlerine ekledi.





