Bursa Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Mehtap Aslan'ın okuduğu açıklama şöyle:

"Değerli basın mensupları, sevgili meslektaşlarım, omuz omuza sağlık hizmeti ürettiğimiz sağlık personeli arkadaşlarımız, anayasal sağlık hakkını korumakla görevli olduğumuz değerli halkımız ve de sayın bakanımız...

Haziran 2021 tarihinde Pandemi tüm Dünya'yı esir almışken ve de tüm Dünya'da sağlık profesyonellerinin hakları teslim edilirken; ülkemizde ne yazık ki COVID-19'un sahada mücadelesini sürdüren biz Aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarına ödül olarak "Ceza Yönetmeliği" reva görülmüştür. Bu yönetmelikle; iş güvencemiz kalmamış, özlük haklarımız gasp edilmiş, durumdan yakınmamız ve konuşmamız yasaklanmıştır. Meslek örgütlerimizin bu ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi için, bir yıldan beri verdiği mücadele sonuçsuz bırakılmıştır. Bu konuda olumlu hiçbir adım atılmamıştır. Ama biz, mücadele etmekten, hakkımızı aramaktan ve almaktan vazgeçmeyeceğiz.

Ceza yönetmeliği ile birlikte iş yükümüze eklenen ve yoğun poliklinik ortamında yapılması neredeyse olanaksız olan, "Hastalık Yönetimi Platformu" işlemlerinin tamamlanamaması durumunda uygulanan  ''negatif performans'' ASM çalışanlarının karşısına baskı ve tehdit aracı olarak çıkarılmaktadır.

Biz, tüm Türkiye'de görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları olarak, haklı mücadelemize destek veren 2. ve 3. Basamak çalışanları ile birlikte 30 Haziran - 1 Temmuz 2022 tarihlerinde iki gün iş bırakıyoruz.

Ve biz bugün Türkiye'nin her yerinde sizlerin karşısında iken, meslek örgütü temsilcilerimiz ve meslektaşlarımız da Ankara' da Sağlık Bakanlığı'nın önündeler. Çıkarılmasının yıldönümünde, hala geri çekilmeyen ve gerekli düzenlemelerin yapılmadığı bu haksız Ceza Yönetmeliği'ne HAYIR demek için sesimizi yükseltiyoruz. Sesimizi duymayan, kulaklarını tıkayan Sağlık Bakanı'nın dikkatini çekmek için alanlardayız. Yapılan yasal iyileştirmelerde, "Aile hekimi hariç" diyerek bizleri görmezden gelenler için buradayız...

İsteklerimiz çok net:

1. Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bunu uygulayan bir adalet sistemi istiyoruz.
                
2. 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşmesi yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.

3. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları için "emekliliğe yansıyan" ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretlendirme istiyoruz.
     
4. Aile Sağlığı Merkezi gider ödemelerinin, enflasyondan bağımsız olarak artan giderlerimize paralel olarak artırılmasını istiyoruz.
               
 Ve son olarak hep birlikte diyoruz ki:
Toplumun sağlık hakkını korumak amacıyla birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin kâr amacıyla değil, toplum yararına sunulması ve ekip anlayışıyla çalışanların haklarını kazanması için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz...
Saygılarımızla..."

Editör: Harun Kot