Diş teknisyeninden, tıbbı malzemeye, düğün salonlarından organizasyon şirketlerine, halı sahalardan kimyasal malzeme satıcılarına, SPA salonlarından, masaj salonlarına kadar 84 ayrı meslek grubundan 4 bin 300 üyesi bulunan Bursa Esnaf Sanatkarlar Odası (BESO), Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’ne bağlı 104 odanın en büyüğü...

7 yıldır Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanlığı görevini yürüten Ali Özkan İlhan, pandemi sürecinde odasına bağlı esnafın yaşadığı zorlukları dile getirerek, esnafı yeniden ayağa kaldırmak için acil çözümler beklediklerini ifade etti.



“BORÇLAR KATLANINCA ESNAF ZORA DÜŞTÜ”

Başkan İlhan, bir yıldır süren pandemi sürecinin birçok esnafı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Mart ayında başlayan sürecin ilk döneminde esnaf çok fazla olumsuzlukla karşılaşmadı. Kısa sürede bu sürecin biteceğini umduk. Ancak hiç de düşündüğümüz gibi olmadı. Biz de tüm insanlar gibi süreci endişe ile takip ettik. Kısıtlamaların başlamasıyla birlikte kira, vergi, BağKur ve SSK primleri ile kredi ve emtia gibi rutin giderler karşılanamayınca esnafın yükü katlanarak arttı. Kısıtlamalar ile büyük darbe yiyen esnafa, Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri’nin verdiği 25 bin TL'lik kredi can suyu oldu. Ancak bu da sıkıntıların giderilmesine yetmedi. Esnaf dükkan açamadan ödeme günü geldi çattı. Esnafımız mümkün olduğunca ödemelerini yapmaya çalıştı. Fakat sıkıntı had safhada. Geçtiğimiz hafta yine alınan bir kararla hacizlik durumda, adliyelik durumda olan esnafımız için de faizler silinip bir taksitlendirme getirildi. Bu da esnafımıza bir can suyu oldu.” dedi.

“HİÇ BU KADAR ÇARESİZ KALMAMIŞTIM”

Esnaf Odası Başkanları olarak hiç bu kadar çaresiz ve çözümsüz kalmadıklarını ifade eden İlhan, “Bazı meslek gruplarımız sürecin başından beri işyerini açamadı. Örneğin organizasyon şirketleri... Bazı meslek gruplarımız da süreç boyunca yayınlanan genelgelerle birer birer kapandı. Çok zor durumda olan üyelerimiz var. Her gün onlarca üyemiz arayıp, dert yanıyor. Biz de üyelerimizin sorunlarını üst mercilere ve devlet organlarına iletiyoruz fakat, bir çok kurumun da salgının ciddiyeti nedeniyle eli kolu bağlı durumda. Belediyeler de imkanları dahilinde yardım edebiliyor. Şu an tek çözüm iş yerlerinin açılması. Aşılamayla birlikte bu süreç daha çabuk gerçekleşecek diye umuyoruz.” diye konuştu.

“DÜĞÜN SALONLARININ KAPANMASI 40’TAN FAZLA MESLEK GRUBUNU ETKİLEDİ”

Başkan İlhan, pandemi nedeniyle en büyük sıkıntıyı esnafın yaşadığını tekrarlayarak şunları söyledi; “Örneğin düğün salonlarının kapalı olması 40’tan fazla meslek grubunu etkiledi. Düğün salonların kapatılmasıyla düğünlerde birer birer ertelendi. Bu da sadece düğün salonlarını değil, düğün ve alışveriş sektörünü lokomotif bir biçimde etkiledi. Kıyafet satanından, kuyumcusuna, mobilyacısına, beyaz eşya satan esnafa kadar birçok sektör bu durum nedeniyle adeta işsiz kalmış durumda...”



BURSA ESNAFINA TURUNCU MORALİ

Bursa’nın Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı risk haritasında ‘turuncu’ iller arasında yer almasının kendilerini sevindirdiğini de ifade eden İlhan, “Neticede ilimiz bildiğiniz gibi risk durumuna göre ‘turuncu’ iller arasında bulunuyor. Vaka sayıları artsa da, renklere göre alınan tedbirlerde değişiklik yapılamayacağı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Bu durumda esnafımız bir nebze olsun nefes almış oldu. Ancak esnafımız bir kapanmayı daha kaldıramaz” diye konuştu.

“BEKLENTİMİZ RAMAZAN BAYRAMI SONRASI”

“İyi günlerin geleceğine inanıyoruz ve bekliyoruz.” diyen Başkan Özkan İlhan, “Kendi sektörümüzde hedefimiz Ramazan Bayramı'ndan sonrasında gelecek bir rahatlama dönemi. Kişi sayıları ve saatler ile ilgili bir rahatlama bekliyoruz. Bu süreçte işleri durgun olan sektörlerinde rahatlayacağını düşünüyorum.” dedi.

“PANDEMİ SÜRECİNİN KAZANANLARI DA OLDU”

Pandemi sürecinde işlerini artıran meslek gruplarının da olduğunu sözlerine ekleyen Başkan İlhan, “1 yıldır süren pandemi sürecinde dükkan açmamış esnaflarımız olduğu gibi odamıza bağlı 80 meslek kolunun 10’a yakını bu sürecin kazananı oldu. Bir çok esnafımızı süreç olumsuz yönde etkilerken bazı sektörleri de olumlu yönde etkiledi. Temizlik ürünleri satışı, tıbbi malzeme satışı, ve lojistik kargo firmaları gibi meslek kolları bu süreçten olumlu etkilendi. İnşallah herkesin işleri daha da iyi olur temennimiz bu yönde.” diye konuştu.