İlker TÜRKER / koza24.com

Tedbirlerin illere göre alınması kararının ardından gözler her hafta açıklanan ve 100 binde görülen vaka sayıları ve risk haritasına çevrildi. Bu sayılardan yola çıkarak 4 ayrı renk belirlendi ve Türkiye haritası kırmızıturuncusarı ve mavi renklere boyandı.

BURSA RİSK HARİTASINDA TURUNCUYA DÖNDÜ AMA...

Kırmızının en yüksek, mavinin de en düşük riski ifade ettiği tabloda, vaka sayılarına rağmen yeni bir güncelleme yapılmadı. Ancak 100 binde görülen haftalık vaka sayılarına göre Bursa orta riskli (sarı) iller arasından yüksek riskli (turuncu) iller arasına girdi. 

Bursa'da bir önceki haritada haftalık 100 binde vaka sayısı 58,55'ken, 06-12 Mart tarihleri arasını kapsayan yeni haritada bu oran 100 binde 78,47 oldu.

1 Mart itibarıyla orta riskli iller arasında yer alan ve buna göre kontrollü normalleşen Bursa haftalık vaka artışı sonrası turuncu iller arasına girince Bursalıların da kısıtlamalarla ilgili kafası iyice karıştı.

ERDOĞAN: 'MEVCUT TEDBİRLER SÜRECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan  dün akşamki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, koronavirüs kararları ile ilgili olarak mevcut uygulamanın devam edeceğini belirtip, "Kimi illerimizde görülen vaka yükselişine rağmen, hastaneye sınırlı yansıma sevindirici bir gelişme. Artış, hastane yatış oranına sınırlı yansıdı. Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık. İnşallah bundan sonra daha bilinçli davranarak, bu meselenin üstesinden geleceğiz. Tedbirlere uymamız halinde yeniden kısıtlamaların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Buna göre Bursa'da orta riskli (sarı) illerde uygulanan normalleşme kararlarını uygulamayı sürdürecek...

İşte Bursa'da 1 Mart itibarıyla kaldırılan kısıtlamalar...

*Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

*Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sürecek. 

*İlkokullardaki 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.

*Orta ve düşük riskli bölgelerde orta ilkokul liselerdeki eğitim başlayacaktır.

*Restoran, lokanta ve kafetarya gibi yerler çok yüksek iller dışında sabah 7 akşam 19 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdüreceklerdir.

*Halı saha ve havuz düşük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdüreceklerdir.

*Sokağa çıkma saatler 65 yaş üstü 21 yaş için orta ve düşükte kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek yerlerde çıkma süreleri arttırılacaktır.

*Sivil toplum kuruluşları, kooparatifler vb kuruluşlar düşük, orta, yüksek illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacaktır.

İşte renklere göre kontrollü normalleşme kararları...