COVID-19 önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla başlıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter hasabından, “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak” paylaşımında bulundu.

İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek. Bakan Koca da konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceğini söylemişti.

İLLERİN KATEGORİSİ NASIL BELİRLENECEK?

En düşük mavi, en yüksek kırmızı

  • Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli",
  • Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli",
  • Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli",
  • Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" olarak belirlenecek.

Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

BURSA HANGİ KATEGORİYE GİRİYOR

Peki Bursa’da mart ayı ile birlikte normalleşme başlayacak mı? Bursa hangi kategoride yer alıyor.?

Bursa'da yürütülen ciddi çalışmalar, filyasyon ekiplerinin temaslılara ulaşmasındaki hızın yanı sıra alınan kapanma tedbirleri de amacına ulaştı.

Bursa'da vaka sayısı 100 binde 34,87

8-14 Şubat tarihleri arasında vaka sayısı her 100 bin kişide Ankara'da 35,49, İzmir'de 44,39, İstanbul'da 60,19 olarak gerçekleşirken, Bursa'daki rakam 34,87'de kaldı.

Bursa nüfusuna oranla en az vaka görülen iller arasında yer almaya başlarken, vaka sayılarına göre açıklanan risk tablosuna göre ise 'Orta riskli' kategoride yer alıyor. 

Bu rakamlara bakıldığında Bursa’da 1 Mart itibariyle kademeli normalleşmeye birçok ile göre erken başlayacağını gösteriyor.