Türkiye’nin yerli otomobili TOGG için artık sadece dakikalar kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gemlik fabrikasının açılışını yapmasıyla ilk araç banttan inecek. Toplantı öncesinde TOGG CEO'su Gürcan Karakaş önemli açıklamalarda bulundu. Karakaş, dünyada hiçbir şirketin 5-6 ay öncesinden fiyat belirlemesinin mümkün olmadığına, dolayısıyla TOGG için de henüz fiyatın belirlenmediğini söyledi.

Kameraların karşısına geçen Karakaş, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun Bursa'nın Gemlik ilçesindeki fabrikasın açılış töreni öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Karakuş, "4 seneden fazla bir süredir üzerinde çalıştığımız ve yaptıklarımızı size gösterebileceğimiz için çok heyecanlı ve mutluyuz. Cumhuriyet Bayramı'na denk gelmesi ayrı bir gurur. Nereden nereye geldik. 4.5 sene öncesi yola çıktığımızda bir otomobilden fazlası için yola çıktığımızı söylemiş ve söz vermiştik. Türkiyemize ait, bizlere ait bir cihazdan ve küresel boyutta rekabet edebilecek bir araçtan bahsetmiştik. Adım adım bunları hayata geçirdik. Gemlik kampüsümüzde, teknoloji kampüsümüzde seri imalata hazırlığımızın, ilk araçlarımızın banttan indiği güne geldik. Niye kampüs diyoruz. Burası otomobilden bir fazlasıysa bir akıllı cihaz eko sistem merkeziyse bir imalat birimi ve üretim merkezi olmaz. Dolayısıyla burada mühendisliğimizi, prototiplerimi, tasarımlarımızı her şeyi bir çatı altında yapacağımız bir kampus olarak görüyoruz. İsmini bu yüzden TOOG'un Gemlik'teki teknoloji kampüsü olarak koyduk.

TİCARİ SIRDAN ÇIKAN NOKTALAR PAYLAŞILACAK

Karakaş sözlerinin devamında, “Bugün de gfeldiğimiz noktada ticari sırdan çıkan noktaları sizinle paylaşacağız. Bizim yaşam alanı olarak tanımladığımız bu yaşam alanını bize akıllı cihazımızın içine ekliyoruz. 300’e yakın start-up inceledik.1 9 tanesi ile el sıkıştık dış dünyayı biz size getireceğiz siz gitmeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

GEMLİK TESİSİ İÇİN ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Karakaş konuşmasının devamında şunlara değindi:

“Akıllı cihazdan bahsetmiştik. Küresel boyutta rekabet edebileceğinden bahsettik. Biz bunları adım adım hayata geçirdik. Bugün Gemlik Kampüsümüzde, teknoloji kampüsümüzde seri imalata hazırlığımızın, ilk araçların banttan indiği güne geldik. Peki biz buraya neden kampüs diyoruz arkadaşlar? Bunu izah etmek isterim. Her şeyden önce burası otomobilden fazlasıysa bir akıllı cihaz ekosistem merkezi ise o zaman zaten bir üretim, imalat merkezi olamaz. Dolayısıyla biz burada mühendisliğimizi, prototiplerimizi, tasarımlarımızı… Her şeyi bir açtı altında yapabildiğimiz, yapabileceğimiz bir kampüs olarak görüyoruz.”

FİYATI BELLİ DEĞİL, TRAFİĞE ÇIKMA TARİHİ MART SONU

Karakaş, dünyada hiçbir şirketin 5-6 ay öncesinden fiyat belirlemesinin mümkün olmadığına, dolayısıyla TOGG için de henüz fiyatın belirlenmediğini söyledi. Kapasite konusuna da değinen Karakaş, "15 yıllık bir projeden bahsediyoruz. Şu an yıllık 100 bin adetlik kapasite planlıyoruz" dedi. Karakaş TOGG'un trafiğe çıkma tarihinin Mart'ın sonu olarak belirlediklerini ifade etti.

"HER ADIMI KAMUOYU İLE PAYLAŞTIK"

Gürcan Karakaş'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Aracın renkleri Türkiye'nin renklerinden seçildi. Her adımı şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaştık. Gemlik'teki tesiste bugün ilk seri üretim araç banttan inecek.

"HER ŞEYİ TEK ÇATI ALTINDA YAPABİLDİĞİMİZ BİR KAMPÜS"

Peki biz buraya neden kampüs diyoruz arkadaşlar? Bunu izah etmek isterim. Her şeyden önce burası otomobilden fazlasıysa bir akıllı cihaz ekosistem merkezi ise o zaman zaten bir üretim, imalat merkezi olamaz. Dolayısıyla biz burada mühendisliğimizi, prototiplerimizi, tasarımlarımızı… Her şeyi bir çatı altında yapabildiğimiz, yapabileceğimiz bir kampüs olarak görüyoruz. İsmini o yüzden TOGG'un Gemlik'teki teknoloji kampüsü olarak koyduk. Gün içerisinde sizlere biraz daha detaylı olarak aktarmak istiyoruz.

Temiz enerji çözümlerimizle ilgili sadece şarj istasyonları değil… Biz bir sene önce yüzde 50/50 ortaklıkla bataryayı geliştirmek, üretmek… Bunun sadece modülünü, paketini yapmak değil hücresini dahi üretmek üzere bir anlaşma yaptık. Onun adımlarını atıyoruz. Onun çalışmalarına başladık. Bir köşemizde onları görebileceksiniz."

TOGG'UN PİYASAYA ÇIKMASI OTOMOBİL FİYATLARINI NASIL ETKİLER?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: "Fiyat avantajı ve sahip olduğu son teknoloji ile birlikte vatandaşlarımızın ilgisini çekeceğinden mutlaka aynı segment ve yakın fiyatlı tüm araçların satış rakamlarını vatandaş açısından olumlu etkileyecektir.

TOGG'UN FİYATI NE OLACAK?

Daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn.Varank TOGG’un fiyatının C Segment SUV bir araçla sınıfında rekabet edecek bir fiyattan satışa çıkacağını belirtmişti. C Segment İçten yanmalı ve daha düşük teknolojiye sahip araçlar şu an 800 bin TL ila 1 milyon lira civarı iken bu rakam elektrikli otomobillerde 1.5 milyon TL'den 3 milyon TL’ye kadar çıkıyor . TOGG için tahmin edilen 800 bin TL ila 1 milyon TL arası rakam ilan edildiği takdirde gayet cazip satış rakamı olacaktır.

"PİYASAYI OLUMLU ETKİLEYECEK"

Dünya sanayisinin petrolden elektriğe evrildiği günümüzde, biz de Türkiye olarak geçmişte geç kaldığımız atılımları yaparak bu alanda olmamız gereken noktaya gelmek için çalışıyoruz. Temenni ediyoruz ki, TOGG’un piyasaya girişi fiyatlara olumlu etki edeceği gibi otomotiv alanında teknoloji ve tasarımı sayesinde endüstrisine yön veren markalardan biri olacaktır . Tüm bunların yanında otomotiv sektörünün yanı sıra TOGG için yapılacak AR-GE çalışmaları, farklı endüstrilerin de önünü açarak ülkemiz sanayisini hızla geliştiren önemli bir milli yatırımımız olacaktır .

Projeden kendi sektörümüz adına beklentimiz Yerli Marka ve üretim olması sebebiyle aşırı yükselen araç fiyatlarını olumlu yönde etkilemesi. Kullanıcı açısından Teknoloji, konfor ve tasarımının yanı sıra Milli proje olması, ülkemize sanayi ve teknoloji alanında katacağı önemli değer, ekonomimize sağlayacağı katkı, elektrikli olması sebebiyle doğamıza olumlu etkisi TOGG’un tercih edilmesi için en önemli sebepler olarak söyleyebiliriz ."

Editör: Harun Kot