Tekrar merhabalar..

Bilirsiniz hayatta bazen karışıklık yaşayabiliyoruz. Aynı durum, birbirine benzer semptomlar gösteren hastalıklarda da karşımıza çıkabiliyor.

Bizim hastalarımız şikayetlerini kendileri dile getiremediği için iş biraz da ailelerine ve bize düşüyor. İyi bir gözlem, bize teşhis konusunda kolaylık getiriyor, tabi ki bunun yanında belli testler de hastalığı netleştiriyor.

Bu hafta gelen bir hastamız, tam olarak bu karışıklığı yaşamış, köpeği halsiz, iştahsız ve dışkısında kan var.. Bir kliniğe başvurarak tedavi sürecine başlıyorlar, yalnız gözlem ve ifade konusunda eksikler yaşanıyor ve sonuçta teste bile gerek kalmadan parvovirüs(kanlı ishal) teşhisi konuyor. Bu teşhisi getiren de yabancı cisim yutmaya bağlı kanlı dışkıyla, parvovirüsün sebep olduğu kanlı dışkıyı anlatırken ve gösterirken, köpeğin kemik yediğinden bahsetmemek oluyor.

Hasta sahiplerimiz bazen önemsememekten, bazen de kendilerini suçlu hissetmemek adına net ve açık ifadeler kullanmayabiliyorlar. Hatta bazen, bilgileri tamemen kendilerine saklayabiliyorlar. Bunu kötü niyetle yapmasalar bile, tedavi sürecini ciddi anlamda etkileyebiliyorlar.

Bazen ise kendi teşhisiyle, benzetmeleriyle gelebiliyorlar. İnternetten bakılıyor ve ayırt edici, net detayları bilmeden, hemen hastalığın var olduğuna emin oluyorlar. Bu durumda testlere başvurulması gerekiyor tabii ama buna onay verirlerse.. Aksi takdirde, bize anlatılana yönelik tedavi protokolü belirlemek durumunda kalabiliyoruz.

Bize gelen hastamıza geri dönelim...

Dışkıda görülen kan, her zaman kanlı ishal değildir, aynı zamanda her zaman yabancı cisim de değildir. Bu durumda ayırt edici belli semptomlar izlenmelidir. Bir semptom bizi arada bırakabilir, yanlış teşhise de götürebilir.

Hasta sahiplerinden beklediğimiz şey şu aslında; kendiniz için hastaneye gittiğinizde rahatsızlığı nasıl anlatabiliyosanız, evcil dostunuzu kliniğe getirdiğinizde de aynı özenle anlatmanızı ve yine kendiniz için müsaade ettiğiniz testleri, evcil dostunuz için de onaylamanızı istiyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır ama doğru teşhis de bir o kadar hayat kurtarır :))

Sağlıkla kalın..