CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Özden Toker ve torunu Ayşe Gülsün Bilgehan'ı Bursa'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Müzemizi birlikte geziyoruz ve verilen emekleri gençlere aktarma konusunda yaptığımız çalışmaların gerçekten çok mutlu olduğumuz bir noktasındayız" dedi. Karaca duygularını şöyle ifade etti:

"Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütünde 100 yıllık Bursa siyasi tarihini derlediğimiz müzemizde o günleri yaşayan, bizlere aktaran, Cumhuriyetimizin en önemli mihenk taşlarından biri olan Lozan kahramanımız adını taşımaktan onur duyduğum İsmet Paşamızın kızı Özden Toker ve torunu Gülsün Bilgehan hanımefendileri İl Başkanlığımızda konuk etmenin tarifsiz mutluluğunu yaşıyoruz. Müzemizi birlikte geziyoruz ve verilen emekleri gençlere aktarma konusunda yaptığımız çalışmaların gerçekten çok mutlu olduğumuz bir noktasındayız. Bunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük ve ben kendilerini burada ağırlamaktan son derece mutluyum."

TOKER: "BU SALONDA, ÇOCUKLUĞUMDA YAŞADIĞIM ŞEYLERİ HATIRLADIM"

CHP Bursa İl yöneticilerinin yanı sıra 1960'lı yılların CHP İl Gençlik Kolu Başkanı Ali Şefik Şener ile de geçmişe yönelik sohbet eden Özden Toker, CHP siyaset müzesi ziyaretiyle ilgili şunları söyledi:

"Bugün burada, sayın başkanla beraber, bizi gezdirdiği salonda Türkiye Cumhuriyeti'ni gördüm, babamı gördüm, Erdal ağabeyim Prof. Erdal İnönü'yü gördüm, çocukluğumda yaşadığım şeyleri hatırladım. Atatürk'ün çağdaş, laik, Türkiye Cumhuriyeti'ne verdiği önemi gördük, aynı heyecanı yaşadık. Burayı gezerken ilk günden bugüne aynı şeyleri görmüş, yaşamış olduk, size çok teşekkür ederim sayın başkan."

BİLGEHAN: "BURASI ASLINDA TÜRKİYE DEMOKRASİ MÜZESİ"

Ziyaret sırasında annesi Özden Toker'e eşlik eden 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu 22-24-25-26. Dönem CHP Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan ise parti tarihi müzesinin aslında Türkiye demokrasi müzesi niteliği taşıdığını kaydetti. Bilgehan şöyle dedi:

"Mudanya Mütarekesi'nin 100'ncü yıldönümü için annem, ben ve kızım Bursa'dayız. Bugün çok güzel bir geçirdik, 100'ncü yıldönümünde kahramanlarımızı hep beraber andık ve adı da dedemden geliyor değerli başkanım İsmet Karaca'nın davetlisi olarak arkadaşlarıyla birlikte CHP Bursa il binasını ve binanın içindeki bu çok güzel düzenlenmiş parti tarihi müzesini ki aslında Türkiye demokrasi müzesi, birlikte gezdik. Hakikaten çok özel bir yer olmuş. Karşımda basın küpürleri var ve İnönü'nün yüzü Bursa'da güldü diyor. Benim adımı da dedem koymuş, yüzü hep Gülsün diyerek, benimle birlikte bütün küçük çocukların yüzü gülsün diye. Umarım Türkiye'nin de yüzü gülecek."

SİYASET MÜZESİ HAKKINDA

Cumhuriyet Halk partisi Bursa İl Başkanlığı'nın toplantı salonunun duvarları, partinin 100 yıllık geçmişine de tanıklık eden fotoğraflarla anı duvarına dönüştürüldü. 120 m2 alanı kaplayan büyük toplantı salonunun duvarlarına arşiv taraması sonunda, ilk kuruluştan buyana, ilk il başkanı ve ilk dönem milletvekilleri ile belediye başkanlarından başlayarak günümüze değin bir fotoğraf galerisi oluşturuldu. Partili büyüklerin özel arşivlerinden de yararlanıldı. Elde edilen 3 bine yakın fotoğraf ve gazete kupürü tasnifleyerek yıllara-dönemlere göre kategorize edildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa ziyaretlerinden başlayarak, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit dönemleri ile 1980 darbesiyle kapatılan partinin tekrar açıldığı 1992'den bu yana görev yapmış tüm il başkanları, belediye başkanları ve milletvekillerine nesnel bir bakış açısıyla yer verilen müzede, 1980-1992 arasında CHP'li seçmene hitap etmek üzere kurulan Halkçı Parti, SODEP ve birleşmeyle oluşan SHP'nin Bursa yönetimleri de yerini aldı.

Editör: Harun Kot