Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya’da hizmete sunulan 83 Sağlık tesisinin açılış töreninde, geçen gün katıldığı canlı yayında rahatsızlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Koca, Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu sabah kendileriyle birlikteydim. Hepinize çok selamı var. Sağlık durumu gayet iyi. Geçirmiş olduğu Gastroenterit enfeksiyonunun etkisi azalmış durumda. Kendisi programlarına devam edecektir. Kendisine duası olan, selam gönderen tüm hemşehrilerimize teşekkürlerini iletti."

Gastroenterit veya mide-bağırsak iltihabı (gastroenteritis), mide bağırsak kanalı’nın iltihabı ile karakterize olan ve ishal, kusma , karın ağrısı ile krampa sebep olan bir tıbbi durumdur. Halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen hastalığa tıp dilinde viral gastroenterit olarak adlandırılmaktadır.  Gastroentestinal enfeksiyonlar ishal, bulantı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Mide üşütmesine virüs, bakteri nadiren de parazitler neden olabilmektedir. Beslenme ile mide üşütmesi semptomlarının hafifletilmesi mümkündür.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Nisan akşamı Ülke TV'de katıldığı programda davetli gazetecilerin sorularını yanıtlarken rahatsızlanmıştı. Yayın kesilirken duyulan, "eyvah eyvah" sözleri, Erdoğan'ın sağlık durumu konusunda endişe yaratırken, verilen aradan sonra yayın kapatılmıştı. Kampanya çalışmaları sırasında "midesini üşüttüğünü" belirten Erdoğan, "Sizlerden ve izleyicilerimizden helallik diliyorum" demişti.

Erdoğan, geçirdiği rahatsızlıktan bir gün sonra yaptığı açıklamada programını iptal ettiğini ve doktorlarının tavsiyesi üzerine evde dinleneceğini duyurmuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali açılışına online katılacağını ve Mersin mitinginin ertelendiğini duyurmuştu.

GASTROENTERİT HASTALIĞI NEDİR? İYİLEŞME SÜRESİ NE KADAR?

Gastroenterit hastalığı her yaş grubunda görülebilir, ancak özellikle çocuklarda daha sık görülür. Bu hastalık, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, parazitler, kontamine gıdalar veya su nedeniyle oluşabilir.

Gastroenterit hastalığının iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle hafif vakalarda 1-3 gün, daha şiddetli vakalarda ise 3-10 gün arasında sürer. Hastalık belirtilerinin yoğunluğu ve hastanın bağışıklık sistemi bu süreci etkileyebilir. Bu süreç içinde bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve sağlıklı beslenmek iyileşme sürecini hızlandırıcı etki yaratabilir. Doktor önerisi üzerine uygun ilaç ve takviyeler kullanmak yararlı olacaktır.

Editör: Seren Bülbül