İngiltere’de London College Üniversitesi Klinik Yöneylem Araştırma Birimi Direktörü Christina Pagel, yetkililerin halk sağlığı kısıtlamalarını kaldırmadan önce daha fazla insanın aşılanmasını beklemesi gerektiğini ve acele edildiğini söyledi.

Pagel, "Daha fazla insanın aşı olmasının bir dezavantajı yok. İngiltere kısıtlamaları, 12 yaşından büyükler sadece bir doz değil iki doz ile aşılandığında tamamen kaldırmalıydı” dedi.

"CORONA VİRÜS BİR YERE GİTMİYOR, KISITLAMALARI NE ZAMAN KALDIRSAK BİR ARTIŞ GÖRECEKTİK"

Öte yandan, bazı uzmanlar da  İngiltere’nin kararını destekledi. East Anglia Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Paul Hunter, “Corona virüs hiç bir yere gitmeyecek. Şu anda, sonbaharda veya önümüzdeki baharda da kısıtlamaları kaldırdığımızda büyük olasılıkla bir artış görecektik” diye konuştu.

AŞININ ÖNEMİ AĞIR HASTALIĞI ÖNLEMESİNDEN GELİYOR

Hunter, aşılama programının temel faydasının, vakaları düşürmek yerine daha düşük hastaneye yatış ve ağır hastalık oranlarında düşüş olduğunu vurguladı. Profesör Hunter, ayrıca, bağışıklığın aşılamadan altı ay sonra zayıflama olasılığına işaret ederek, karantinaları kaldırmak için en iyi zamanın şimdi olduğunu söyledi.

TAM OLARAK AŞILANMAYANLARIN YAŞ GRUPLARINA GÖRE ORANI

Diğer taraftan, İngiltere’de 70-79 yaş arasındakilerin sadece yüzde 6'sı, 50-54 yaşındakilerin yüzde 19’u ve 30 yaş altındakilerin yüzde 25’ten azı tam olarak aşılanmadı.

İNGİLTERE’DE AŞILANMA ORANI YAVAŞLADI MI?

İngiltere’de 2021'in ilk aylarında ikinci Covid dalgası sırasında aşı alımı yüksekti. Ancak, ciddi hastalıklardan daha az endişe duyan gençlerin aşıları o kadar çabuk olamayacaklarına dair endişeler var. Yukarıdaki çizelge, daha genç yaş grupları için  ilk doz alımının daha düşük bir seviyede olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, Hunter’ın bildirdiğine göre, İngiltere'deki her yetişkin ve ergenin tam aşılanması, aşılar yüzde 100 etkili olmadığı için yeni vakaları önlemeyecek. Aşı hastalığın etkilerini azaltıyor ancak ortadan kaldırmıyor.