Türkiye ve dünyanın haftalardır beklediği gün geldi çattı, TSİ 18.00'de başlayacak randevuya saatler kala ilk fotoğraflar arka arkaya gelirken bütün gözler tek bir noktaya çevrildi.

Joe Biden'ın başkan seçildikten sonra katılacağı ilk NATO zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de başlıyor. İttifaka üye 30 ülkenin liderleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geliyor.

G7 zirvesi için Avrupa turunun ilk ayağında İngiltere'ye giden Biden, Brüksel'e Pazar günü akşamüstü iniş yaptı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir gün önceden zirveye gitmeyi tercih eden liderler arasında.

SOKAKLAR VE TERASLAR KAPATILDI 

Olağanüstü önlemlerin alındığı Brüksel'de kuş uçurtulmuyor, sokaklar ve teraslar kapatıldı hatta kanalizasyon kapakları bile mühürlendi. ABD, 400 CIA ve FBI ajanıyla Brüksel'e çıkarma yaptı.

Biden'ı taşıyan Air Force One uçağının Brüksel'deki askeri havalimanına indiği sırada, çevrede konuşlanmış keskin nişancılar, uluslararası haber ajansları tarafından fotoğraflandı.

10 YILLIK YOL HARİTASI 

Yaklaşık 1,5 yıl sonra düzenlenen ilk NATO zirvesinin ana gündemi, bir askeri süper güç olma yolunda ilerleyen Çin ile ittifakın karşısında kurulduğu Rusya. Ayrıca, reform planı da masaya gelecek.

ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump döneminde fazlasıyla gergin geçen NATO zirvesinin ardından bu kez ittifakın Batı Avrupalı üyeleri için daha ılımlı bir atmosfer söz konusu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesinde kameraların karşısına geçti ve Brüksel'den verilecek en büyük mesajın değişime adaptasyon olduğunu söyledi. Stoltenberg ayrıca, ABD Başkanı Biden'ın ittifaka bağlılığını övdü.

İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME 

NATO'nun gelecek 10 yılına yön verecek yol haritasının çıkarılacağı zirveye, ikili görüşmeler damgasını vuracak. Türkiye, akşamüstü saat 18.00'de gerçekleşecek Erdoğan-Biden randevusunu bekliyor.

İlk kez yüz yüze görüşecek liderlerin ajandalarında çok fazla başlık var. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, F-35, S-400, Afganistan gibi konuların görüşüleceği randevunun ardından resmi açıklama yapılacak.

YUNANİSTAN'DA MANŞETLER TÜRKİYE 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gün içinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le de yüz yüze görüşecek. Yunan medyası, iki liderin bir araya gelişini beklendiği gibi manşetten veriyor.

Yunan Başbakan Miçotakis, Brüksel'e gitmeden önce Ankara'ya ılımlı mesajlar verdi. Türkiye ile pozitif bir gündeme açık olduklarını vurgulayan Yunan lider, en önemli sorun olarak deniz yetki sınırlarının belirlenmesini gösterdi.

France 24 kanalına konuşan Miçotakis, "Büyük görüş ayrılıklarımızın bulunduğu sır değil. Ancak Türkiye ile yan yana yaşayacağız. Gerginliği tırmandırma yoluna başvurmadan, medeni bir şekilde görüşmeye devam edebilmemiz için bir yol bulmalıyız" dedi.

CNN Yunanistan, 'Atina'nın amaçları, ajanda ve müttefiklere mesajlar' başlığıyla yayınladığı analizde, Yunanistan'ın kapalı kapılar arkasında Türkiye lideri Erdoğan'ın halihazırdaki ivmeyi sürdürmesini arzuladığı aktarıldı.

Kritik randevuyu manşetinden aktaran Kathimerini gazetesi ise, 'İki tercüman ile ve küçük sepet' başlığını kullandı, liderlerin son dönemde düşen gerilimin aynı yönde devam etmesinin yolunu arayacağını yazdı.

'Erdoğan'la satranç: Atina ne bekliyor?' diyen To Vima gazetesi ise Türk ve Yunan liderlerin ortak bir zemin arayacağını, Atina'nın Ege ve Doğu Akdeniz'deki sükunetin sürmesini beklediğini kaydetti.