AK Parti, akaryakıt ve vergi kaçakçılığını önlemek için harekete geçti. Vergi Usül Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanununda önemli değişiklikler içeren 15 maddeden oluşan kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu

Teklifin ayrıntılarını teklifin üzerinde imzası bulunan AK Parti Konya milletvekili Ziya Altunyaldız meclisteki basın toplantısında anlattı. Teklifle vergi kaçakçılığını önlemek için ilk kez, akaryakıt, tütün ve alkol piyasasında teminat uygulamasına geçiliyor.

Sahte faturayı önlemek için de akaryakıt istasyonunun genel iş akışının kontrol ve idaresini sağlayan otomasyon sistemiyle ilgili de önemli düzenleme getiriliyor. Buna göre, otomasyon sistemi vergi kaçakçılığı kapsamına sokuluyor, hürriyeti bağlayıcı cezalar verilebilecek.

Düzenleme ile akaryakıt dağıtıcıları arasında akaryakıt ticaretine de yasak getiriliyor. Bu ticareti sürdürenler için lisans iptali öngörülüyor. Özellikle büyük yüklü araçların mazot yerine kullandığı 10 numaralı yağ gibi akaryakıt yerine bitkisel yağ kullananlar kaçakçılık suçları kapsamına alınıyor.

Teklifin önümüzdeki hafta Meclis Komisyonunda ele alınması bekleniyor.