Araç alacaklar dikkat! Büyük uyanıklık, anlamak imkansız

Son dönemde, özellikle Kovid-19 salgınıyla birlikte daha fazla adından söz ettiren “ekli araçlar”, insan hayatını tehlikeye sokacak riskler içeriyor...

• 14 Haziran 2021 - 07:10• Son Güncelleme: 14 Haziran 2021 - 07:10

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte artan bireysel ulaşım isteği ve çip krizi nedeniyle baş gösteren araç kıtlığı, vergilerde ve fiyatlarda meydana gelen fahiş artışlar, insanları ikinci el araçlara yönlendirdi.

Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da ciddi “fırsatçılık” furyası ortaya çıktı ve “ekli araç” diye nitelenen otomobillerin satış adetleri de çoğalmaya başladı.

Milliyet Gazetesi Yazarı Levent Köprülü'nün ilgili yazısı şöyle; Kaza yapmış ya da pert olmuş araçların gövdelerinin, aynı tip başka kazalı araçlardan sökülen gövde parçaları ve kaynaklama sayesinde birleştirilmesiyle ortaya çıkan “ekli araçlar”, tüketiciler ve sürücüler için çok ciddi risk teşkil ediyor.

Uzmanlar, yükselen fiyatlar ve son yıllarda ikinci el araçlara olan ilginin artmasının dolandırıcıları harekete geçirdiğini, geçmişte büyük kazalar geçirmiş araçların “insan hayatını hiçe sayarak yanlış onarımlarla” “kazasızmış gibi” satıldığını vurguluyor.

Uzmanlar, ayda ortalama 30 bin araçta yapılan ekspertiz sonucu, yaklaşık 300 aracın kaynakla birleştirildiğinin tespit edildiğine de dikkat çekiyor.

Pilot Garage Genel Müdürü Cihan Emre, “Maliyeti düşürmek ve zaman kazanmak için dolandırıcılar hasarlı parçaları onarmak yerine, arkası ve önü farklı iki aracı kaynakla birleştirip satışa çıkarıyor. En son yine Pendik bayimizde bir aracın önü 2015, arkası 2016 model çıktı.

Tüm aktif ve pasif güvenlik özelliklerini kaybeden birleştirilmiş araçlar, bir kazada ikiye bölünerek birçok ölümlü kazaya sebep oluyor” dedi. Emre, bu hilelerin, hasar kaydı olmayan araçlarda da gözlendiğini kaydetti.

‘Anlamaları imkansız’ 

Günümüzde artık her 2. el otomobile kuşkuyla yaklaşılması gerektiğini söyleyen Cihan Emre, “Son yıllarda ikinci el araç pazarına duyulan ilgi ve iştah, asıl işi otomobil alım-satımı olmayanların da ilgisini çekmeye başladı.

Yüksek kar elde etmek amacıyla bazı ağır hasarlı araçlar, maliyeti düşük tutmak ve zaman kazanmak için onarılmıyor; iki araç kaynakla birleştiriliyor. Önü 2010 model, arkası 2015 model, arkası 2006 model, önü 2012 model gibi birçok araçla karşılaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Birleştirme işlemiyle aracın en temel güvenlik unsuru olan şasinin, koruyuculuğunu yitirdiğinin altını çizen Emre, şöyle devam etti:

“Herhangi bir kaza anında iki araçtan birleştirilmiş, ekleme araçlar kolaylıkla ikiye bölünerek ölümlü kazalara sebep oluyor. TV kanallarında rastladığımız ‘kazada ikiye bölündü’ haberlerinin asıl sebebi bu.

Kaynağın izleri belirli hilelerle kapatılıyor. Kaynak işlemini tüketicilerin basit kontrollerle tespit etmesi imkansız. Özellikle ağır hasarlı araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce tamir süreçlerinde denetlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu işlemleri ancak uzmanlar tespit edebilir.”

endiliğinden açılabiliyor, arkadan bir araç geldiği algılanırsa kapının açılması geciktiriliyor.