İşte Andaç Uysal Armağan'ın binlerce kişiyi ilgilendiren o yazısı;

Herhangi bir kişinin, bir işyerinde fiili olarak çalışmaksızın, SGK’nın sağladığı hakları elde etmek için sigortalı gösterilmesine sahte sigortalılık, bu kişiye de sahte sigortalı denilmektedir. Kanuna göre bir kişinin sigortalı olabilmesi için bir veya birden fazla işveren tarafından iş sözleşmesiyle çalıştırılması gerekiyor. Bu şekilde bir çalışma olmaksızın bir kişinin sigortalı işe giriş bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi sigortalı olmak için yeterli olmuyor.

Son yıllarda sahte sigortalılık konusunda çeteler oluştu ve insanları düşük paralarla sigortalı yapma vaadiyle kandırmaya başladılar. Halk arasında 'sigortalı gösterilmek' olarak bilinen sahte sigortalılık hem büyük bir sorun hem de suç. Ancak maalesef çalışmadan emekli aylığı bağlatmak, hamile eşinin doğum parası almasını isteyenler 'sahte sigortalılık' tuzağına düşüyor.

Şunu da belirtelim ki, amacınızın masumane olması karşılaşılacak yaptırımların derecesini etkilemeyecektir. Ayrıca, bu tür fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılık bildiriminden doğacak olan prim borçlarının ödenip ödenmemesi de sigortalılığın kabulü açısından bir anlam teşkil etmeyecektir. Yani fiili olarak çalışılmayan işyerinden yapılan bildirimlerden dolayı doğan prim borçlarının düzenli olarak ödenmiş olması da söz konusu kişileri sigortalı kabul edilmesi anlamına gelmiyor.

Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ