Dünyanın yedi büyük ekonomisi Japonya, Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada liderlerinin toplandığı G7 zirvesi Hiroşima kentinde başladı. Ukrayna lideri Volodymyr Zelenskiy’nin de katılması da beklenen üç günlük zirvede, Rusya'nın Ukrayna işgali, Moskova'ya yönelik yaklaşımlar, Çin'in nüfuz iddiaları ve Batı'nın buna göstereceği reaksiyon ve dünyanın ekonomik durumunun ana konular olması bekleniyor.

‘SORUMLULUĞUMUZU HATIRLATAN ANIT’

Zirvenin gerçekleştirileceği kent olan Hiroşima’da 6 Ağustos 1945 tarihinde ABD'nin attığı atom bombası 70 bin kişinin ölmesine neden olmuştu. 70 bin ila 80 bin kişinin de sonraki aylarda bombardımanın sonuçlarına bağlı olarak can verdiği tahmin ediliyor. ABD bundan üç gün sonra da Nagazaki'ye bir atom bombası atmıştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Japonya'ya vardıktan sonra yaptığı açıklamada Hiroşima için "Dünyada barış ve güvenlik için bir sorumluluğumuzu bize hatırlatan bir anıt" ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLAR YOLDA

DW Türkçe’de yer alan habere göre, üç günlük zirvenin gündem maddeleri arasında Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş, Moskova'ya yönelik yaklaşımlar, Çin'in nüfuz iddialarına Batı'nın buna vereceği tepki ve dünyanın ekonomik durumu yer alıyor.

G7 zirvesinin hemen öncesinde ABD ve İngiltere, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. İngiltere, Rusya'dan elmas, bakır, alüminyum ve nikel ithalatına yasak getirmek istediğini açıkladı. ABD ise Rusya'dan 70 şirket ve kuruluşu daha kara listeye alacak ve ABD ürünlerinin bu ülkelere ihracatını sonlandıracak. 300'den fazla kişi, şirket ve kuruluş, gemiler ve uçaklara da yaptırım uygulanacak. İngiltere'nin de 86 kişi ve şirketi yaptırım listesine alacağı öğrenildi.