Hafta sonu yabancı bir hacker forumu, tüyler ürperten iddialara ev sahipliği yapmıştı. Sitede açılan bir başlığa göre e-Nabız ve ÖSYM hizmetlerindeki verilerin satışa çıktığı öne sürülüyordu. Hatta forum üyelerinden biri, bu veriler için istediği fiyatı bile yazmıştı.

Hal böyle olunca pek çok internet kullanıcısı da verilerinin çalındığı düşüncesiyle korkuya kapıldı. Ancak konuya ilişkin e-Devlet Kapısı resmi bir açıklama yaparak vatandaşların içini rahatlattı.

Teknoloji konusunda başı çeken firmalar korsanların hedefinde. İşte yılın ilk yarısında en çok siber saldırı ile mücadele eden şirketler!

e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM verilerine ilişkin açıklama metni

e-Devlet Kapısı’nın bugün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“2-3 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye’nin e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM bilişim sistemleri gibi dijital altyapılarından veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan detaylı teknik kontrollerle kurumlarımıza ait dijital altyapılar ile ilişkili herhangi bir veri sızıntısı kaydına rastlanmamıştır.

Söz konusu iddialara temel teşkil eden verilerin, siber saldırganlar tarafından çok az sayıda bireysel hesaba yönelik oltalama ve zararlı yazılım saldırıları sonucu elde edildiği anlaşılmıştır.

Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler, bu gibi olayların tekrar yaşanmaması konusunda en etkin koruma yöntemi olacaktır.

Bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmaları konusunda tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir.”

Yukarıdaki açıklamaya göre e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM verilerine ilişkin herhangi bir sızıntı kaydına rastlanmadı. Fakat iddialara temel teşkil eden verilerin, az sayıda bazı bireysel hesaplardan oltalama ve zararlı yazılım saldırıları sonucu ulaşıldığı paylaşıldı.