İngiltere’de Lancaster Ünivesitesi ve Manchester Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ülkede 2020’deki ilk sokağa çıkma yasağı süresince ofis ekipmanlarına ve daha geniş evlere olan talebin arttığı bulundu.

Yaş, profesyonel geçmiş ve yaşadıkları yerin büyüklüğü bakımından farklı özelliklere sahip 17 haneyle yapılan görüşmelerde, çalışma ortamına dönen evler incelendi.

Başlangıçta kısıtlamaların birkaç hafta süreceğini ve ardından ofislerine geri dönüleceğini düşünen çalışanlar, yüksek kaliteli çalışma ortamı oluşturmak zorunda kaldılar.

PANDEMİ SAYIYI ARTIRDI

Birleşik Krallık’ta 2019 yılında çalışanların yalnızca yüzde 5’i evden çalışırken, Covid-19 pandemisiyle beraber bu oran Nisan 2020’de yüzde 47’ye yükseldi.

Tam zamanlı olarak ofiste işe dönmek şu an mümkün olsa da mayıs ayından itibaren evden çalışanların oranı yüzde 26’ya düşerken yüzde 11’i hibrit çalışma düzenine geçti.

Daha az insan hareketliliğinin olduğu ve önceden gıda israfının yapıldığı yemekli toplantıların çevrimiçi ortama taşınmasıyla çevreye ve çalışanlara bu yeni çalışma düzeninin daha faydalı olacağı düşünülmüştü. 

Bunun aksine araştırmayla beraber, evde geçirilen vakitle beraber enerji harcamalarının yükseldiği ve bunun çalışanlar tarafından karşılanmasının zor olduğu görüldü.

DAHA BÜYÜK EV VE DAHA FAZLA EŞYA

Çalışanların evlerini ofise dönüştürme çabaları sonucu, dünya çapında laptop ve masaüstü bilgisayar satışlarının Nisan ve Haziran 2020 tarihleri arasında yüzde 11.2 arttığı görüldü. Ofis masası ve sandalyesi kelimelerinin arama motorlarında yüzde 438 daha fazla arandığı görüldü.

Evleri ofise dönüştürürken daha büyük evlere ihtiyaç da artarken, 2019’la karşılaştırıldığında evden çalışmak isteyenlerin sayısının beşe katlandığı ortaya çıktı.

Çevrimiçi görüşmelerin artması ve hane halkının neredeyse tamamının aynı anda evde bulunması gerektiği için daha büyük evlere ve ekstra odalara olan ihtiyaç da arttı.