Önce…

En son söyleyeceğimizi en başta söyleyip sonra da, siyasi partilerin milletvekili aday listelerini değerlendirelim.

Çok ilginç ki;

Açıklanan listeler siyasi partilerin teşkilat ve tabanlarında memnuniyetsizlikle karşılandı.

Öyle ki;

Daha listeler açıklandığında bile homurdanmalar başladı ki, bu da partiler arasında kızgınlık nedeniyle fazlaca oy geçişlerinin olacağına işaret ediyor.

Bir de…

Bu seçim dönemi, Bursa’ya Bursa’da yaşamayan çok fazla ithal aday getirildi ki, bu da partililer arasında öfkeye yol açtı.

Bu sıkıntılı listelerin başında AK Parti geliyor.

Beklendiği üzere;
Bursa’ya bir kabine üyesi olan Sanayi Bakanı Mustafa Varank ile Efkan Ala getirildi.

Ne var ki;

Ala’nın yeri ile Bakan’ın bölgeleri değiştirildi.

Efkan Ala şimdi daha önce pek adım atmadığı kentin batı bölgesine de gitmiş olacak ki, teşkilatlarla ve Bursa’nın sorunlarıyla pek ilgilenmediği bilinen Ala, kentin diğer bölgesini de görmüş olacak bu vesile ile.

Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin, Vildan Yılmaz Gürel, Atilla Ödünç’ün liste dışı kaldığı AK Parti’de geçmişe oranla bir Bursa şablonu da oluşturulmadığı görüldü.

Mesela;
Doğu ve Güneydoğu’yu temsilen Müfit Aydın’ın 5. sıraya konulduğu listeye, 7. sıraya da aynı bölgenin sevilen insanlarından insanı Fuat Alpaslan’ın konulması pek anlaşılamadı.

Yanı sıra;
Kentin Mustakemalpaşa ve Karacabey bölgesine de temsilci konulmaması pek anlaşılamadı.

Nitekim;

En çok aday adayı olan AK Parti’de beklenti o kadar büyüktü ki, açıklanan liste partilileri pek tatmin etmedi.

Hele ki;

Tanınırlığı daha yüksek aday beklentisi hakimken, ilk sıraların mevcut milletvekillerine verilmesi, bu heyecanın düşmesine yol açtı AK Parti’de.

CHP’de ise…

Adeta dağ fare doğurdu.

Lale Karabıyık, Erkan Aydın ve Yüksel Özkan’ın liste dışı kaldığı CHP’nin listesi de parti örgütünün beklentilerini karşılamadı.

Açıklanan listenin Bursa’yı kucaklamadığı görülürken, bir gecede apar topar yapılan bir liste görüntüsü verdi.

Keza;

Seçilecek sıralara yerleştirilen mevcut iki milletvekilinin ortak özelliklerinden dolayı yine listelerde kendilerine yer bulması da, CHP’deki değişim beklentisini boşa çıkardı.

Bir de;

1 beklenirken tam 3 kontenjan gelmesi, Bursalı CHP’lilerin hevesini kaçırdı.

Seçilecek sıraya konulan Saadet Partisi il Başkanı Mehmet Atmaca’ya, ittifak anlaşması gereği pek ses çıkarılmadı ama ikinci sıraya konulan Gelecek Partili Kani Torun ile 6. sıraya konulan Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız’a da anlam verilemedi.

Hele hele;

Eski AK Parti Bursa milletvekili olan ve vekilliği döneminde Bursa’da yaşamadığı için Bursa’ya hiçbir faydası olmayan Gelecek Partili Kani Torun büyük hayal kırıklığı yarattı.

Örgüt dengelerinin korunmadığı rahatça anlaşılan CHP listelerinde tıpkı AK Parti’deki gibi iş dünyasından kimseye yer verilmemesi de anlaşılamadı.

3 kontenjan birden alan CHP’nin Bursa listesi, geçmiş seçimlere oranla “en kötü liste” olarak da yorumlandı.

İYİ Parti’de ise;
Kısmı bir sevinç yaşanıyor.

Önseçimden birinci çıkan Selçuk Türkoğlu ile Hasan Toktaş’ın liste başlarına konulması, parti içindeki “acabaları” dindirdi.

Akşener’in;

İki bölgedeki ikinci sıraları kendine ayırmasıyla birlikte kafalardaki soru işaretleri de aydınlandı.

Akşener;
Bu sıralardan birine Ankara’da danışmanı olan Bursalı İbrahim Alagöz’ü koydu ama diğer ikinci sıraya Bursa ile hiçbir ilgisi olmayan eğitimci Sevinç Atabay’ı koyması anlaşılamadı.

Partililer bu sıraya, “isimli” bir adayı konulmasını beklerken, Bursa’nın hiç tanımadığı Atabay’ın konulması rahatsızlık yarattı.

Bir de;
Milletvekillerinden liste dışı bırakılan Kamil Erozan’ın sebebi ile İsmail Tatlıoğlu için nasıl bir pozisyon yaratılacağı anlaşılamadı.

Böylece;

AK Parti’de 2 (Mustafa Varank-Efkan Ala), CHP’de 1 (Kani Torun) ve İYİ Parti’de 1 (Sevinç Atabay) olmak üzere Bursa’nın tam 4 tane ithal milletvekili adayı birden oldu ki, Bursa tarihinde bu kadar yüksek ithal aday bir ilk oldu.

Ki;
Hiçbirinin Bursa’da yaşamadığı da göz önüne alındığında, partilerin teşkilat ve tabanları bunu haklı olarak anlamakta zorlandı.

Bu arada;
Bursa’da en büyük golü DEVA’lılar yedi.

İttifak gereğince Bursa’ya CHP listelerinden bir tek DEVA adayına yer verilmedi.

Böyle olunca;
Seçim günü oy pusulasında parti logolarını da göremeyecek olan Bursalı DEVA’lılar, bu işin en büyük kaybedeni oldular.

Listeler açıklanmadan;

Kendilerini milletvekili adayı hatta milletvekili olarak gören pek çok DEVA’lı, büyük hüsran yaşadı.

Bursalı DEVA’lılar;
Liderleri Babacan’ın “Partimiz seçimlere kendi logosuyla girecek” sözünden heyecanlanmış ve Bursa’da bir patlama yapmayı düşünüyorlardı.

Bu yüzden de pek çok DEVA’lı milletvekilliği hayali kuruyordu.

Ne var ki;

Şimdi seçime bile giremeyecek olan DEVA’nın Bursa aday adayları, Bursa’nın en büyük kaybedeni oldular.

Bir de;
Listeler YSK’ya verilip açıklanmaya başladığında CHP listesini görenlerin bazıları dudak bükmüş ve gözlerini İnce’nin partisi olan Memleket’e çevirmişti.

Ne var ki;
Memleket Partisi’nde de büyük hayal kırıklığı yaşandı.

Çünkü;

Birinci bölgenin birinci sırasına Yalova milletvekili Özcan Özel konulurken, ikinci bölgenin birinci sırasına da yine bir Bursa yabancısı olan Ömer Kayır yazıldı.

Listesini;
İlk açıklayan parti olan MHP’de de bir değişim yaşanmadı.

İsmet Büyükataman yine birinci bölgenin ilk sıra adayı olurken, ikinci bölgenin ilk sırasına da son seçimin 4. sıra adayı Fevzi Zırhlıoğlu yazıldı.

Tabi bu durumu yadırgayanlar kadar sevinenler de oldu ki, seçime tek başına girecek olan MHP’nin bu seçimde alacağı oy oranı da merak edilen bir başka konu oldu.

Bursa’da;
Partilerin genel durumu böyle olunca, biraz önce ifade ettiğimiz gibi eski seçimlere oranla genel bir memnuniyetsizlik çıktı ortaya.

Son notumuza da HDP’den verelim.

Daha doğrusu;

Seçime Yeşil Sol Parti’den girecek olan HDP’den bahsedelim.

Bu partinin;

Bursa adayları da bir kısım için hayal kırıklığı yarattı, alternatif parti düşünenler için.

Çünkü;

Bursa’ya “marka isim” konulmadı.

Partinin birinci bölge birinci sırasına Ceylan Erol Erdoğan adında Güneydoğu kökenli bir aday konulurken, ikinci bölgenin birinci sırasına da HDP’nin eski Batman milletvekili Necdet İpekyüz yazıldı.

Sonuç itibariyle;

Siyasi yelpazenin neresinde olursa olsun, siyasi partilerin Bursa aday listeleri, dediğimiz gibi eskiye oranla kimseyi pek memnun etmedi.

Bu da;
Oy geçişlerinin yüksek olacağını işaret ettiğinden, 14 Mayıs sonuçlarının Bursa’da çok şeye gebe olacağına gösteriyor.