Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) kamu işverenini temsil ettiği görüşmelerde, belirli bir aşamaya gelindi.

Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “700 bin kamu işçisinin zam pazarlığı nihai aşamaya gelmek üzere. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Mayıs’ta Memur-Sen Genel Kurulu’nda müjdeyi verecektir diye düşünüyorum.

Hatta ilgili Genel Kurul’da diğer memur ve emeklilerin de temmuz ayında alacağı zammın müjdesini sayın Cumhurbaşkanı verecektir diye düşünüyorum.

Kamu işçileri tarafından yapılan teklif şuydu: 15 bin TL taban ücret olmasını istiyorlardı. İlk başta ilk 6 ay için yüzde 35 zam, daha sonrası için enflasyon farkı artı yüzde 5’lik zam istiyorlardı. Sosyal hakların da artırılmasını istiyorlardı.

Şu anda hükümet tarafından gelen ilk teklifte 11.500 TL taban ücret belirlendi. İlk 6 ay için yüzde 30 zam belirlendi. Daha sonraki teklifte 12.000 lira taban ücret ve ilk 6 ay için yüzde 40 olarak güncellendi.

‘13 BİN LİRA CİVARINDA BAĞLANIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM’

Burada ben yine 12 bin lira ile 15 bin TL arasında bir rakamla pazarlığın sonuçlanacağını düşünüyorum. 13 bin lira civarında bir taban ücret bağlanır diye düşünüyorum.

Bu işçilerin doğal hakkı, ben zam kararına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdeli bir haber vereceğini ve işçi tarafının memnun olacağını düşünüyorum.

SOSYAL YARDIM TALEBİ KARŞILANIR MI?

Kamu işçilerinin sosyal yardım talebinin karşılıksız kalmayacağını düşünüyorum. Memur-Sen Genel Kurulu’nda 1 Mayıs’ta zammın ve sosyal yardım talebinin nihayete erdirileceğini düşünüyorum.

1 MAYIS'TAN ÖNCE ZAM ORANININ KESİNLEŞMESİ BEKLENİYIOR

İşçi tarafı, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ardından tüm ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve daha sonra birinci altı ay için yüzde 45 zam yapılması yönündeki ısrarını sürdürürken, hükümetten gelecek yeni teklifi de beklemeye başladı.

Bu kapsamda, hükümetin yeni bir teklif için hazırlıklarını sürdürdüğü öğrenilirken, görüşmelerin hafta içi hareketlenmesi ve sözleşmenin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nden önce imzalanması bekleniyor.

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere, özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.