Kiracı ve ev sahibi, komşuluk ilişkileri, ortaklık ve buna benzer kat malikleri ve site yönetimleri arasındaki anlaşmazlıkları kapsayacak arabuluculuk dönemi yarın başlıyor. Uyuşmazlık olduğunda taraflar adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına müracaat ederek bu uygulamadan ücretsiz yararlanabilecek. Yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığının arabuluculara gitmesi beklenirken taraflar anlaşamazsa yine dava yoluna başvurabilecek.

Arabuluculuk sistemi ile kira uyuşmazlığı davalarında yüzde 50 azalma olabileceği öngörülüyor.

Milliyet’te yer alan habere göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Artık bundan sonraki süreçte kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarının hızlı çözülmesi amacıyla arabuluculuk sistemi uygulamaya geçildi. Komşuluk ilişkilerinden dolayı anlaşmazlıklar, ortaklıktan dolayı anlaşmazlıklar, buna benzer yine kat malikleri ve site yönetimleri arasındaki anlaşmazlıklar mevcut.

En önemlisi ise kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarıdır. Bunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için adım atılıyor. Şu anda açılan bir davanın ilk duruşma günü bile 1 yılı buluyor. Karara bağlanması, temyize gönderilmesi 2-3 yıl sürebiliyor. Bu da ev sahipleri ve kiracılar adına büyük mağduriyetler oluşturabiliyor. 2-3 yıl insanların maddi ve manevi yıpranmaması için uyuşmazlıkların arabulucu ile çözülmesi isteniyor.

Eğer bir anlaşmazlığınız varsa 1 Eylül itibarıyla arabulucuya gitmeniz gerekiyor. Burada arabulucu çözüm bulacak anlamına gelmiyor, ancak bazı konularda uzman eşliğinde bir araya geldiğinizde çözülebilecek konular da var, mahkemelerde çok ciddi iş yükü var. Bunların hızlı bir şekilde çözülmesi ve iş yükü yüklenmemesi önemli olacaktır.”

MAHKEME KARARI SAYILACAK

Arabulucu sürecinde görüşmeler 1 hafta içinde tamamlanacak. Zorunlu haller durumunda 1 hafta ek süre ile yaklaşık 1 ay içerisinde süreç tamamlanmış olacak. Eğer bir anlaşma varsa ve taraflar anlaşma metnine imza atmışsa bu bir mahkeme kararı gibi kesinleşecek ve konu üzerinde taraflar birbirine dava açamayacak.