Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir sene geride kaldı. Geçen bir yıllık süreçte işgal Putin'in beklediği gibi gitmedi. Savaşın ilk günlerinde Belarus üzerinden ordusunu Kiev'e süren Rus lider burada hezimete uğradı. Rusya, tankların Kiev'e girmesiyle birlikte Zelenskiy'nin kaçacağını düşündü, ancak Rusların planları hiç de bekledikleri gibi gitmedi.

HİMARS'LAR CEPHEYE İNDİ İŞGALCİLER DURDURULDU

Ukrayna'nın bu direnişi sonrası Batılı ülkeler Ukrayna'ya hem silah hem de mühimmat desteğine başladı. Rus şirketlere ise ağır yaptırımlar uygulandı. Savaşın kaderini değiştiren gelişmelerden en önemlisi ise HİMARS desteği oldu. HİMARS'lar sahaya inince, Rus ordusunun saldırı gücü kırıldı.

Savaşı Ukrayna'nın batısında kazanamayacağını anlayan Rusya ise cephe hattını ülkenin doğusuna taşıdı. Burada Mariupol'ü resmen haritadan silen Ruslar, batının gönderdiği silahlar sonrası iyice geri çekildi.

SAVAŞIN EN KANLI GÜNÜ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, işgalin belki de en kanlı günü yaşandı. Rus ordusu bir günde tam 1090 asker kaybetti. Söz konusu sayı Ukraynalı yetkililer tarafından açıklandı ve önceki açıklanan rekor ölüm sayısından 60 fazla.

SIR GİBİ SAKLANAN SİLAH: POSEDİON

Öte yandan Putin'in sır gibi sakladığı ve henüz test aşamasında olan 'Posedion torpidosu' İngiliz basınında korku yarattı. Rus televizyonunda yer alan ve atıldığı taktirde 'Kıyamet günü' yaşanacağı belirtilen Posedion'un potansiyeli tüyler ürpertti.
İşgalin başından beri Rus televizyonları İngiltere'yi nükleer bir saldırı ile tehdit ediyor. Bu durum son aylarda daha da arttı. Dün emekli Rus general Yevgeny Buzhinsky, Putin'i İngiltere'yi yok edeceğini söylediği hala test aşamasında olduğu söylenen Poseidon'u fırlatmaya çağırdı.

İNGİLİZLERİ KORKU SARDI

Bu çağrıdan sonra uluslararası askeri uzmanlar, Putin'in su altı torpidosunun gerçekten de İngiltere'nin kıyı kentlerini yok edebileceği, radyoaktif sellere neden olabileceği ve Londra'da milyonlarca insanı öldürebileceği konusunda uyarılarda bulundular.

Uzmanlar, Rusya'nın Poseidon'un Eyfel Kulesi'nin yüksekliği civarında yüksek dalgalara yol açacağı veya tüm ülkeyi yok edeceği yönündeki iddialarını reddederken, böyle bir nükleer saldırının etkilerinin yine de "yıkıcı" olacağını söylüyorlar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Leicester Üniversitesi profesörlerinden akademik ve nükleer silah uzmanı Profesör Andrew Futter şu ifadeleri kullandı:

'Poseidon büyük bir 'megato'n savaş başlığına sahipse, şüphesiz hasara neden olur. Radyasyon konusu ise rahatsız etmeyecek. Çünkü ilk patlamada birçok insan zaten hayatını kaybetmiş olacak'

ÇAR BOMBASINDAN 2 KAT DAHA GÜÇLÜ

Poseidon'un tam yükü bilinmemekle birlikte, sızan tasarımlarda görülen nükleer savaş başlığının boyutu, 100 megatona kadar verime sahip olabileceğini gösteriyor.

Bu veriler Poseidon'u, 1961'de test edildiğinde 60 millik bir yarıçap içindeki her şeyi yok eden ve 560 mil uzaktaki binaların camlarını kıran, şimdiye kadar yaratılmış en büyük nükleer bomba olan Çar Bombasından kabaca iki kat daha güçlü yapmaya yetiyor.

Editör: Seren Bülbül