İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı İş İnsanları Komisyonu’nun düzenlediği ‘Bursa iş Dünyası Büyük Buluşması’ Sheraton’da gerçekleşti.

Akşener’in Bursa’da katılacağı ‘Bursa İş Dünyası Büyük Buluşması’na İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Kalkınma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özlale, TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta, iş dünyasından sanayici ve iş insanlarına çok sayıda davetli katıldı.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “2 yıl önce göreve geldiğimizde her alanda çalışma komisyonu oluşturduk. Bunlardan biride iş dünyası çalışma komisyonu oldu. Komisyon üyelerimiz ile birlikte kapıları çalıyor, istişareler yapıyor ve çok önemli çıkarımlar elde ediyoruz. Ülkemiz buhran döneminden geçiyor. İşçi, köylü, memur, sanayicisiyle topyekûn sıkıntıdayız. Dünyanın kurtuluşunu sağlayan adalettir. Nimette, vergide adalet, özetle ekonomide adalet.

TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta şunları söyledi:

“Maliye politikası son derece önemlidir. Kamu maliyesi 2 seçim dönemi için geçerlidir. Onun dışında projelerimizi yaparak devlet kurumu gibi çalışıyoruz, şu anda % 200 gibi enflasyon mevcut. O dönemde 12 milyon istikram mevcuttu, şu anda tarihi en yüksek enflasyon görünmekte, bir reform sürecinde yok diğer bir amacımız ekonominin gelir seviyesini arttırmaktır. Türkiye ekonomisi şuanda ağır bir yük altında. Bugün itibari ile hazinenin önümüzdeki dönemde yapacağı ödeme 1 trilyon 689 milyon lira.”

‘VERGİ SİSTEMİ ADALETSİZ’

“Vergide yüksek bir artış var. Faiz ve faiz türlerinde tuhaflık var. Burada ciddi sıkıntılar mevcut. Çalışanların vergi ödemeleri gelişi güzel şekilde yapılmış ve ciddi düzenlemeye ihtiyaç var. Kamunun tasarruf açıklaması incelendiğinde israfın ne kadar büyük olduğu görünmekte. AK Parti’nin hükümet sürecinde sürekli geriye gidiş oldu. Meclis’in bu konuda pek bir önemi kalmadı, Türkiye’nin güvensizliği oluştu biz rakamlarımıza geçebilmesini istiyoruz. Sayıştay’ın bağımsızlığı güçlendirilmelidir.”

‘TL DEĞERLİ HALE GELMELİ’

Uluslararası ekonomide tedarik zincirlerine dahil olmamız gerektiğini ifade eden İYİ Parti’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, “Yatırımcılar Türkiye’de enflasyonun düşeceğine inanmalı, diğer türlü faizi yukarı çekmemiz gerekiyor ancak şuanda Türkiye bunu yapabilecek güçte değil. Hükümetin faiz politikası böyle devam ederse Türk Lirası değer kaybetmeye devam eder. Merkez Bankası’nın şeffaflaşmasından yanayız.”

‘TÜİK SİYASİ BASKIDAN ARINDIRILACAK’

Bilge Yılmaz, “Biz hükümete geldiğimizde Merkez Bankası kendi bilgilerini şeffaf şekilde vatandaşla paylaşacak, böylece Merkez Bankası’na olan güven artacak.  Üst düzey yetkililer 5 yıl süre görev yapacak. Bunun sebebi ise, yöneticiler ve kamu görevlileri arasında çıkar çatışması olmasını engellemek. TÜİK siyasi baskıdan arındırılacak profesyonel ve bağımsız çalışacaktır” diye konuştu.

‘SANAYİ DEVRİMİNİ YAKALAMALIYIZ’

Kalkınma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özlale, “Ülke olarak ‘Ne zaman yüksek gelirli olacağız?’ derken bu konuyu tartışmıyoruz bile. Çünkü bu durumu kabullenmiş bir ülke olduk. Bu dönemde Türkiye’nin uyguladığı dış politikası bizim kalkınmamıza engel oluyor. Üretmeliyiz. Kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Diğer ülkelerin yaptığı gibi bizde 4. sanayi devrimi yakalayarak teknolojiyi kullanmalıyız, bunun sonucunda kaynaklarımızı daha verimli kullanabiliriz.

‘ÜNİVERSİTELER BİNADAN İBARET DEĞİLDİR’

Özlale konuşmasını şöyle sürdürdü: “İYİ Parti olarak üniversiteleri binadan fazlasına döndüreceğiz, Üniversitelerde bilim öğreteceğiz, bu aşamada teknolojide kapsayıcı olacağız.  Eski devlet yakınlığı ile ayakta duran firmalara destek vermek yerine yeni start-up firmalara destek vereceğiz. 100 firmadan 7’si başarılı olursa Türkiye kalkınacaktır. Bölgenin başında olacak iş adamları müfredatı belirleyecek ve öğrencilere sunulacak gerekli iş ve teknoloji imkânı sağlanacak.”

‘BURSA’NIN GELİRİ NEGATİF KALIYOR’

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Bursa’nın ve Türkiye’nin gelirlerini karşılaştırdık. Bursa’nın geliri negatif bir durumda kalıyor. Bunu yükseltmek istedik, Bursa 2004 yılında % 4,12 durumunda 2022 yılında %4,03 git gide düşmekte ve Bursa kriz mağduru gözükmekte. Bursa’da fiziki ve beşeri altyapı şehrin üretimini desteklemede yetersiz kalıyor. Ucube TOKİ’ler şehrin ortasına değil sanayi bölgesine yapılmalı” dedi.

‘SİZLER İÇİN VAKİT NAKİTTİR’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “2,5 yıldır esnaf esnaf geziyordum. Geçtiğimiz şehirlerin iş insanlarını gezmeniz gerektiğini fark ettik. Ekonomi kurmayları STK gezerken ben esnaf geziyordum. 28 ilde bunu yaptık. Ankara’da bu formatları daha da genişlettik. Burada herhangi bir konuşma yapmadan sizlerin eleştiri, tavsiye, mentörlük etmenizi, sorunlarınıza çözümlerinizi alıyoruz. Şu an 2 saat oldu. Sizler için vakit nakittir. Bu kadar insanı burada tutmak doğru değil. Sizlerin sorularınızı ve tavsiyelerinizi alarak devam edelim.”

Editör: Seren Bülbül