Hem;
O geçiş süreci.

Hem de, farklı bir ilden adaylık o dönem çok yankı yaratmıştı.

Dönemin;
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın talebiyle 1995 seçimlerinde Bursa’dan Milletvekili seçilen turizmci İbrahim Yazıcı, 1999 yılı geldiğinde herkesi şaşırtan bir karara imza atmıştı.

Dönemin;
Doğruyol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, cebinde ANAP kimliği bulunan Yazıcı ile gizlice anlaşmış ve Yazıcı’nın tekrar Bursa listelerine konulmayacağını söyleyerek, kendisine Muğla’dan milletvekilliği adaylığı teklif etmişti.

Yazıcı da;

ANAP’tan gelebilecek bu olası riski görmüş ve otellerinin bulunduğu Marmaris’in içinde olduğu Muğla’dan, Çiller’in teklifiyle DYP adayı olmuş ve de bir kez daha milletvekili seçilmişti.

Bu durum;
Bursa’nın
ilk ihraç milletvekili sıfatının sahibi olmasına da yol açmıştı Yazıcı için.

Benzer durum;

Bursa’nın deneyimli siyasetçisi Faruk Çelik için de geçerli olacaktı 2015 seçimlerinde.

Bursa’nın sevilen ve sayılan ismi Çelik, sadece Bursa seçmeni için değil kendisi için de hayli sürpriz olacak bir AK Parti Genel Merkezi kararı ile daha önce bir bağı bulunmayan Şanlıurfa’dan milletvekili adayı gösterilmişti.

Hatırlanacaktır;

AK Parti ile HDP’nin yarıştığı Şanlıurfa’daki o seçimde, Çelik büyük bir performans gösterdi.

Mesela;

Kendisinin girmediği 7 Haziran 1995 seçiminde AK Parti, Şanlıurfa’da yüzde 46 oy alarak 7 milletvekili çıkarabilmişti.

Faruk Çelik’in girdiği 1 Kasım 2015 seçiminde ise AK Parti’nin oyu yüzde 64’e çıkmış ve milletvekili sayısı da 9’a ulaşmıştı.

Bu tablo, Faruk Çelik’in bizzati başarısıydı.

Şimdilerde ise;

Bursa’nın olası bir başka ihraç siyasi adayı kulağımıza çalınmaya başladı.

Bursa’nın hayli tanınan ve popüler olan bu iş insanı, bir dönem babasının memuriyeti nedeniyle bulunduğu bir Büyükşehir’de belediye başkanlığı adaylığı için kolları sıvadı.

Bir süredir bu kente adeta yığınak yapan ve özel bir siyasi çevre oluşturup, ekip de kuran Bursalı bu iş insanı, mensubu bulunduğu siyasi partinin Ankara’daki üst yönetimiyle de görüşmeler yaptı.

Bursa’daki fabrikasının yönetimini çocuklarına bırakan ve zamanının önemli bölümünü Bursa yerine siyasi hedef olarak gördüğü bu şehirde geçiren iş insanı, bir taraftan da bir proje ekibi de oluşturarak, olası adaylığı döneminde seçmenlere aktaracağı propaganda çalışmaları için de hazırlık yapıyor.

Yaşamaya başladığı o şehirdeki siyasal faaliyetlere de katılan Bursalı iş insanı, bir dönem Bursa’da milletvekili aday adaylığı için partisine başvurmuştu ki, şimdi ise parlamenterlik yerine siyasi hedef olarak kendisine yerel yöneticiliği seçmiş durumda.

Erken olmakla birlikte;

Eğer olur da bir süredir yaşadığı o şehrin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı söz konusu olursa, Bursalı bu iş insanının en büyük avantajı da, mensubu bulunduğu partinin o ilde hakim güç olması.

Bursa’dan;
Başka bir kente
ihraç belediye başkanı olur mu olmaz mı elbette zaman gösterecek ama şu bir gerçek ki, Bursalı bu iş insanının hedefine Ankara’nın da desteğiyle bir hayli kilitlendiğini söylemek gerekiyor.