Bursa merkezli Azerbaycan Kültür ve İşbirliği Derneği’nin (AKİD) 1. Olağan Genel Kurulu’nda Kurucu Başkan Pervin Hazar yeniden genel başkan seçildi. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kültürel ve akademik iş birliklerini geliştirmeyi hedefleyen dernek, yeni dönemde ekonomi ve iş dünyasına yönelik projelere de ağırlık verecek.
BURSA – Türkiye ile Azerbaycan arasındaki köklü kardeşlik bağlarını sivil toplum alanında güçlendirmek amacıyla Bursa’da kurulan Azerbaycan Kültür ve İşbirliği Derneği (AKİD), 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştirdi. Genel kurulda alınan yönetim kurulu kararıyla Kurucu Başkan Pervin Hazar, üyelerin desteğiyle yeniden genel başkan seçilerek güven tazeledi.
Bakü doğumlu olan ve yaklaşık 30 yıldır Türkiye’de eğitim yöneticisi, akademisyen ve çocuk edebiyatı yazarı olarak çalışmalarını sürdüren Pervin Hazar, derneğin temel hedefinin iki ülke arasındaki ortak tarih, kültür ve millî hafızayı gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu belirtti.
Kültürden akademiye uzanan iş birlikleri
“Tarihin emanetiyle, geleceğin izine…” şiarıyla faaliyetlerini sürdüren AKİD, kuruluşunun ardından geçen kısa sürede kültür, eğitim ve akademi alanlarında çeşitli projeleri hayata geçirdi. Üniversite öğrencilerine yönelik düzenli burs desteği, gençlerin dernek çalışmalarına katılımını sağlayan Genç AKİD yapılanması ve kültürel mirası sahneye taşıyan ETNOVA Kafkas Dans Topluluğu bu çalışmaların öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
Üniversitelerle akademik iş birlikleri geliştiren dernek, Ankara’da gerçekleştirdiği resmî temasların yanı sıra Bakü’de de Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) ve Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ile görüşmeler gerçekleştirdi. DİNİB başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarla stratejik iş birliği protokollerine de imza attı.
Yeni dönemin önceliği ekonomi ve iş dünyası
AKİD, yeni dönemde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri kültürel ve akademik çalışmaların ötesine taşıyarak ekonomik iş birlikleriyle güçlendirmeyi hedefliyor. Genel kurul kapsamında tüzüğe eklenen yeni maddelerle derneğin faaliyet alanı genişletilirken, özellikle ekonomi ve iş dünyasına yönelik çalışmaların kurumsal zemini oluşturuldu.
Bu doğrultuda iki ülke arasında ikili iş görüşmeleri (B2B), ortak yatırım fırsatlarının geliştirilmesi ve sınır ötesi ticari iş birliklerinin kurulmasına yönelik hazırlıkların başlatıldığı bildirildi. Yeni dönemde iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirecek organizasyonlar ve ortak projelerle Türkiye-Azerbaycan ekonomik ilişkilerine sivil toplum desteği sağlanması amaçlanıyor.
“Kardeşlik bağını her alanda güçlendireceğiz”
Yeniden genel başkan seçilmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Pervin Hazar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin kültürel yakınlığın yanı sıra ekonomik, akademik ve toplumsal iş birlikleriyle de güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Şuşa Beyannamesi ile pekişen iki ülke arasındaki müttefikliğin her alanda geliştirilmesini hedeflediklerini belirten Hazar, “Şuşa Beyannamesi ile taçlanan sarsılmaz müttefikliği sadece kültürel alanda değil, iş dünyasından akademiye kadar her sahada yaşatacağız. Tüzüğümüze eklediğimiz vizyoner maddelerle iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyona güçlü bir sivil dinamizm kazandırmaya hazırlanıyoruz. ‘Tek Millet, İki Devlet’ şiarıyla Bursa’dan Bakü’ye uzanan bu yürüyüş yeni dönemde çok daha güçlü adımlarla devam edecek” dedi.
AKİD, yeni dönemde kültür, eğitim, akademi ve ekonomi alanlarında geliştireceği projelerle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin sivil toplum zemininde daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına katkı sunmayı hedefliyor.






