Oxford/AstraZeneca aşısını geliştiren bilim kadını Dame Sarah Gilbert, virüsün geleceğine ilişkin yaptığı açıklamada, Covid-19'un daha fazla ölümcül etkili mutasyonlara dönüşmeyeceğini belirtip, mevsimsel grip virüsüne benzer bir hal alabileceğini söyledi. Buna karşılık akıllara, BioNTech aşısının mimarları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin, mutasyonların devam edeceği ve mevcut aşının varyantlara karşı etkisiz kalabileceğine yönelik yaptıkları açıklama geldi.  

"DAHA ÖLÜMCÜL VARYANTLAR OLMAYACAK"

Dün düzenlenen Royal Society of Medicine web seminerinde konuşan konuşan Dame Sarah,  virüsün geleceği ve uğradığı varyantlara dair yaptığı açıklamada, virüsün tamamen mutasyona uğrayamayacağını savunarak, "Çünkü spike proteini o hücreye girmek için insan hücresinin yüzeyindeki ACE2 reseptörü ile etkileşime girmek zorundadır” dedi.

Sarah savını, "Spike proteinini o reseptörle etkileşime giremeyecek kadar değiştirirse, hücrenin içine giremez. Bu yüzden virüsün, bağışıklıktan kaçarak bulaşıcı bir virüs olabileceği çok fazla yer yok” şeklinde açıklayarak, "virüsün gidebileceği pek fazla yer olmadığı için" Covid-19’un çok daha ölümcül bir varyanta dönüşmesinin olası olmadığını ifade etti.

MEVSİMLER VİRÜSLERE DÖNÜŞECEK"

Sarah Gilbert, virüslerin bir popülasyona yayıldıkça toplum bağışıklık kazandığı için zamanla daha az öldürücü olma eğiliminde olduğunu belirtirken, bazı genetik değişimlerin beklendiğini ancak  Covid-19'un sonunda soğuk algınlığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan diğer mevsimsel corona virüsler gibi olacağını söyledi.

ŞAHİN VE TÜRECİ ÖLÜMCÜL MUTASYONLAR KONUSUNDA UYARMIŞTI

Daha önce İngiliz basınına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci ise koronavirüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini ve mevcut aşıların sonraki mutasyonların daha ölümcül ve bulaşıcı olabileceği gerekçesiyle yetersiz kalabileceğine işaret etmişti.