Bursa Kanserle Mücadele Derneği, Bursa Eczacılar Odası ile Özel Medicabil Hastanesi işbirliğinde organize edilen ve kurumların sosyal medya hesaplarında canlı olarak da yayınlanan meme kanseri farkındalık eğitimine; Bursa Kanserle Savaş Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Ecemiş, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Özel Medicabil Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Özer ve Eğitim Hemşiresi Elif Pişkin'in hazır bulunduğu eğitimi çok sayıda Eczacı Odası üyesi de sosyal medya platformlarından izledi.

Meme kanseri farkındalık eğitiminde Eczacı Odası üyelerine sunum yapan Medicabil Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Coşkun Özer, meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını ve her kadının meme kanseri riski altında olduğunu dile getirerek, “Meme kanseri tedavisi olan bir hastalık eskiden yüzde 40 olan başarımız şuan yüzde 98’lere kadar çıktı. O nedenle erken tanı çok önemlidir. Türkiye’de Kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü içerişinde meme kanseri ilk sırada. Ülkemizde yılda 30 bin kadın bu kansere yakalanıyor. 2018 yılında bu rakam 18 binler civarındaydı artık 30 binlere kadar çıktığına tanık oluyoruz. Maalesef yaş ortalaması da 50 ile 60’lı yaşlardayken artık 40’lı yaşlara indi. Genç kızlarımızda da görülmeye başladı. Medicabil olarak bu hastalık hakkında farkındalık yaratmak için çeşitli kurumlarla işbirliği içinde eğitimler düzenliyor ve kadınlarımızın bu hastalık hakkında bilgilendiriyoruz” dedi.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ 

Kendi kendine muayene etme yöntemi hakkında da bilgilendirmede bulunan Op.Dr. Coşkun Özer şöyle konuştu, “Her kadın kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayene, adet başlangıcından 10 gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı. Kendini düzenli olarak muayene eden her kadın belli bir süre sonra kendi memelerini, memelerinin normal dokusunu tanıyor ve normal memelerde olması gereken doku hakkında bilgi sahibi oluyor.  Devam eden süreçte memelerini düzenli olarak muayene eden kadınlar oluşan kitleleri, renk değişikliklerini erken dönemde fark edebiliyor.  Meme muayenesi temel olarak iki şekilde yapılıyor birincisi ayna karşısında görsel değişiklikleri inceleme, akabinde sırt üstü yatarak ve daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulur. Sağ el başın arkasına yerleştirilir. Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile küçük daireler çizerek gerçekleştirilir. Burada unutulmaması gerek koltuk altının kontrol edilmesidir. Aynı işlemi sol meme için gerçekleştirilerek, herhangi bir kitlenin oluşup oluşmadığı tespit edilir. Böylelikle oluşabilecek kanser erkenden fark edilir.”  

Farkındalık eğitimine katılan Eczacı Odası üyelerine ve konuklara pembe maske dağıtılarak, pembe kurdele takıldı.