Yaklaşık 2 senedir dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Kısıtlamalar ve tedbirler yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Salgına karşı tek çare 'aşı' diyen uzman isimler, yeni bir dalganın yaşanmasından endişe ediyor. Çünkü yeni varyantlar en çok aşı yaptırmamış kişilere bulaşıyor, vakaların büyük çoğunluğu bu kişilerden oluşuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu Kurban Bayramı’nın tedbirlerle geçireceğimiz son bayram olabilmesi için temastan uzak durulması gerektiğini açıklamış, "Biraz daha özen bayram sevincimizi sürdürür, bayramdan sonrasını hasta geçirmemizi önler" uyarısında bulunmuştu.

Sağlık Bakanlığınca Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Tabloya göre, Türkiye'de son 24 saatte 184 bin 462 Kovid-19 testi yapıldı, 8 bin 151 kişinin testi pozitif çıktı, 59 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı ise 4 bin 946 oldu. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 62,93, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 34,28 olarak gerçekleşti.

'AKSİ KISIR DÖNGÜ' 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan son koronavirüs sayılarını paylaşarak uyarılarda bulundu: "Bayram artan vaka sayılarını kontrol altına alabilmek için son derece önemli. Aşı olup tedbirlere uyarak toplumsal bağışıklık sağlanırsa salgın biter. Aksi kısır döngü. Tedbirlere uyun, aşınızı olun."

Öte yandan aşılamanın da düşük olduğu illerde vaka sayıları da artışta. Uzmanlar, aşılamanın büyük avantaj sağlasa da önlem almaktan vazgeçilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

Tek doz aşının bile virüse karşı olumlu katkı sağlayacağını ama bunun yeterli olmayacağını belirtiyor. Tek veya çift doz aşılı diye gözetmeksizin kimsenin tedbiri elden bırakmamasına da vurgu yapılıyor. Sağlık Bakanlığı, vatandaşların 2. dozlarını 4 hafta sonra, BioNTech aşısı olanların ise 2. dozlarını ilk dozdan 3 hafta sonra olabileceğini açıklamıştı.

DELTA VARYANTI 

Hızlı yayılmasıyla bilinen ve Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı Türkiye’de de artış gösteriyor. Uzmanlar varyantın etkisini azaltmak için aşılamanın oldukça kritik olduğunun her defasında altını çiziyor.

Dünya genelinde 100 kadar ülkede görülen Delta varyantının artık baskın varyant haline geldiğini söyleyen ABD’li yetkililer de ülkede aşılanmamış insanlar arasında ölüm artışı yaşandığına dikkat çekti.

DELTA VİRÜS NE YAPTI? 

Delta ile virüsün çıkıntılı yani anahtar kısmı daha etkili hale geldi ve hücreye girişi kolaylaştı. Böylelikle akciğer hücrelerine çok daha hızlı tutunabiliyor. Bu da virüsün hızını artırıyor.

BELİRTİLERİ GRİP GİBİ 

Hızlı yayılmasıyla bilinen Delta varyantının belirtileri de griple oldukça benzer. Baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı bazen öksürük olan varyasyonun çok görülmeyen semptomlarından biri de işitme kaybı.

Uzmanlar daha çabuk bulaşan bu varyantlara karşı da aşının koruyuculuğuna dikkat çekiyor. Özellikle 2 doz aşısını yaptıranlar deltaya karşı da kendini korumaya almış oluyor.

Akıllı füze denilen antikorlar virüsün hücreye girmesini önleyecek kalkanı oluşturabiliyor. Vücut aşılı değilse antikor oluşmadığından virüs hızla hücreye girip sizi hasta edebiliyor.

PLUS İLE FARKI NE? 

Delta ve Delta Plus arasındaki farka gelince... Uzmanlar Delta Plus için “Mutasyonun mutasyona uğramış hali” tanımını yapıyor. Delta Plus’ın genel tavrı da Delta varyantı gibi. Ama Delta varyantından daha hızlı bulaşabileceği öngörüler arasında.

Delta varyantı Türkiye’de de giderek yayılıyor. Vakaların görüldüğü il sayısı 30’u buldu. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Delta Plus vakalarına da rastlandığını açıkladı. İstanbul’un da arasında olduğu 3 ilde Delta Plus varyantı görüldü.

(KAYNAK:TRT Haber)