İlk mesajı;

Kısa adı NOSAB olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nin 20. kuruluş yıldönümü gecesinde, davetlilerin huzurunda biraz da sürpriz bir şekilde NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve NOSAB Müteşebbis Heyeti Başkanı Yalçın Aras vermişti.

Gecede;

Sahneye davet edilen Aras’ı dinlerken, sözleri salondaki yüzlerce davetliyi de etkilemişti.

Keza;

Ünlü iş insanı Aras, tüm OSB yönetimlerinin Valiler başkanlığındaki müteşebbis heyetlere devri hakkındaki hükümetin düzenleme tasarısına ağır bir eleştiri getirmişti.

Dediği de şuydu:

Bu konu hepimizi üzdü. Bölgeler kendi yöneticileriyle kendi bütçeleriyle gayet mutlu, huzurlu ve başarılı yönetiliyor zaten.

Bölgelerimiz için kendi paramızı harcıyor, alt ve üst yapısını yapıyoruz.

İhracata büyük katkı sağlıyoruz, pandemide bile dünyada eşi benzeri olmayan şekilde durmadan çalıştık.

Bu tasarıyı asla doğru bulmuyoruz. Yönetimlerimiz devredilemez. Bu tasarının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz”

Aras’ın bu sözleri;

Gecedeki tüm iş insanları tarafından ayakta alkışlandı ve onlar da bir nevi tepkilerini dile getirdiler bu tasarıya.

Bugün de;

Benzer ve sert bir açıklama NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve tüm Türkiye’deki sanayi bölgelerinin en üst kuruluşu olan ÖSBÜK’ün Bursalı yönetim kurulu üyesi Erol Gülmez’den geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından OSB Kanunu’nda yapılması istenen ve OSB’lerin üst yönetimlerine işadamları değil de illerde Valiler, ilçelerde Kaymakamlar’ın atanmasını öneren yasa taslağına tepki gösterdi Gülmez.

Şunu anlattı Gülmez:

Organize Sanayi Bölgeleri’nde oluşturulmak istenen müteşebbis heyette kamu görevlilerinin olması, bu görevlilerin tayini çıktığında OSB yönetiminin sirkülasyon yaşamasına ve OSB işleyişlerinde sürekliliğin sağlanamamasına neden olacaktır.

Ayrıca kamu görevlilerinin kendi iş yoğunluklarının yanında OSB ek bir iş olacaktır”

Toplantıda;

Gülmez’in aktardığına göre Türkiye’de 355 sanayi bölgesi var

Anadolu’da bazı şehirlerdeki sanayi bölgelerinin Valiler tarafından yönetilmesine ihtiyaç var ama sebebi de bu küçük sanayi bölgelerinin mali güçlerinin olmaması, alt ve üst yapı desteği için kamuya ihtiyaç duyması.

Ama;

Erol Gülmez’in anlattığına göre Bursa, Kocaeli, Ankara, Gaziantep, Manisa, Konya güçlü şehirlerin sanayi bölgelerine bir mülki amirin (Vali’nin) müteşebbis heyeti başkanı olmasına ihtiyaç yok.

Gülmez’e göre;

20 yıldır aynı bakanlığın izlediği yolun bir anda 180 derece değiştirilmeye çalışılması, geriye bir dönüş”

Yine;

NOSAB’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez’in altını çizerek söylediği bir husus da şuydu:

Mesela bölgede bir yatırım kararı alındığında iş insanları birbirleriyle hemen hızlıca görüşüp organize olarak o projeyi hayata geçirebiliyor.

Mülki amirimizin (Vali) o gün bir toplantısı olabilir, bir bakan karşılıyor olabilir, bambaşka bir işi olabilir, ona ulaşamayabiliriz.

Bursa’da 18 tane OSB var, mülki amirimiz hangi birine yetişecek”

Anladığımız kadarıyla;

Söz konusu yasa taslağının bir de mali yani var.

O da şu:

Taslak, OSB’lerin yıllık brüt gelirlerinin yüzde 1’ini KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı’na destek için bakanlığa aktarılmasını öngörüyor.

Bu yönde;
Gülmez’in dediği de şuydu:

Biz zaten yıllarca yüzde 2 TRT payından kurtulmak için bakanlığın kapısını aşındırdık. Çok şükür ki bu paydan kurtulmuştuk. Şimdi ise yüzde 1 bütçemizin bakanlığa verilmesi isteniyor.

Bizler bunun gözden geçirilmesini istiyoruz, bu taslağın hatalı olduğunu düşünüyoruz.

OSB’lerin yaptığı yatırımlar hep serbestti, o yüzden büyüdük, geliştik. Şimdi ise bu taslakla OSB’lerin yatırımları sınırlandırılmış oluyor”

Gördüğümüz kadarıyla iş insanları, şikayet ettikleri bu yasa tasarısını kendi aralarında “OSB’lere kayyum ataması” olarak nitelendiriyorlar.

Bursa büyük bir sanayi kenti.

Ortada bir yasa taslağı var, bu taslaktan da hoşlanmayan Bursalı sanayiciler var.

Bu nedenle de;

AK Parti Bursa yönetiminden, milletvekillerinden ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan bir açıklama bekliyorlar şimdi.