KABİNE TOPLANTISI ERTELENDİ 

CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan, Kabine toplantısının ertelendiğini açıkladı. Öte yandan mevcut tedbirlerin haziran ayı boyunca devam edileceği bildirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ROMA'YA GİDECEK 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü Euro 2020'nin açılış maçı olan Türkiye - İtalya müsabakası için Roma'ya gideceği; ardından Brüksel'deki NATO Zirvesi'ne katılacağı öğrenildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin aşı tedariki ve takvimi ile ilgili sorularını yanıtladı. BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’in haziran ayı sonunda Türkiye’ye gelmesini beklediklerini belirten Koca, “Uğur Hoca’ya dedim ki, ‘Siz geldiğinizde herkes size aşıyı sorar. Sizin yoğun aşı göndermeniz lazım ki size bu soru sorulmasın. En az 20 milyon doz gelmeli’. Muhtemelen ay sonuna doğru gelir” dedi.

Türkiye’ye bugüne kadar 14.5 milyon doz BioNTech aşısı geldiğini söyleyen Koca, “Ay sonu itibariyle 30 milyon gelmesi gerekiyor. Pazartesi-salı yine 4.2 milyon doz gelmiş olacak” açıklamasını yaptı. Koca, 30 milyon dozun gelmesi halinde ay sonunda aşılamayı 20 yaşa kadar indirmek istediklerini kaydetti.

SİNOVAC HAFTA SONU 

Randevu alanların yüzde 97-98 oranında aşı olmaya geldiğini ve bu anlamda bir sorun yaşanmadığını kaydeden Koca, Sinovac aşısı ile ilgili de “Sinovac aşısını da hafta sonu bekliyoruz, ama uçağa yüklenmeden geldi demiyoruz. İlk partisi gelecek. Toplam 14 milyon doz, üç partiye bölünecek” bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

ÜÇ ÖNEMLİ KONU

Bu zor günler artık geride kalıyor. Gündemimizi salgının değil bizim belirleyeceğimiz günlerin arifesindeyiz. Güvenle eski günlerimize dönmek için üç önemli konuya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. İlki sırası gelen vatandaşlarımızın gecikmeden aşılarını olmalarıdır. Bu, toplumsal bağışıklığı en kısa sürede kazanmamız için ilk şart. Yarın (bugün) itibarıyla 45 yaşının üzerindeki vatandaşlarımız da aşılanmaya başlıyor. Gelecek pazartesi günü ise 40 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız da aşı programına dahil edilmiş olacak.

TÜRK AŞISI SON AŞAMADA

İkincisi, aşılama ile toplumsal bağışıklığı elde edene kadar kişisel tedbirlerimize tavizsiz uymaya devam edelim. Üçüncüsü ise, salgın kontrolünün sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. Bunun için şimdiye kadar dışarıdan tedarik ettiğimiz aşıların yerine kendi aşımızın kullanıma girmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta bir yerli aşımızın son fazı olan Faz III insan çalışmaları için gönüllülerimizi aşılayacağız. Türk aşısı son aşamaya geldi. Salgın kontrolünün sürekliliği ve aşıda dışa bağımlılığı bitirecek bu önemli gelişmeyi hep birlikte yaşayacağız.