Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi’ 3 gün boyunca farklı oturumlarla düzenlendi. Toplamda 10 farklı ülkeden, 50’ye yakın üniversiteden 100’e yakın akademisyenin ağırlandığı ve kongrede 17 oturumda 67 bildiri sunuldu.

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği (TDYTB) tarafından 10 farklı ülkeden, 50 üniversiteden 100’e yakın akademisyenin ağırlandığı ‘Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi’ Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 3 gün boyunca süren kongrede 17 oturumda 67 bildiri sunuldu.

Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştiren kongrenin ilk oturumuna Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı ve Orhaneli Belediye eski Başkanı İrfan Tatlıoğlu başta olmak üzere, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Prof. Dr. Osman Karatay, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin ile TDYTB’nin Yönetim Kurulu Üyeleri, STK’lar, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Özel'den, Bozbey'e ziyaret: 'Bu seçmene meydan okumadır' Özel'den, Bozbey'e ziyaret: 'Bu seçmene meydan okumadır'

‘MENSUBU OLDUĞUMUZ TOPLULUĞUN GELECEĞE KAPI AÇMASI HEYECAN VERİCİ’

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TDYTB Genel Başkanı Tatlıoğlu, açıklamalarına yurt içi ve yurt dışından katılım gösteren davetlilere teşekkür ederek başladı.

Tatlıoğlu, “Dünya demir perdeler ülkelerinin yıkılışından sonra yeni bir yapıya bürünüyor. Bu yelpazede mensubu olduğumuz topluluğun geleceğe kapı açması çok heyecan vericidir. Yeni bir dünya yapısının Türk devletleri teşkilatı kurulmasıyla da kapıları daha başka açılmış daha bir aralanmıştır. Hem küreselleşme hem yerelleşmenin birlikte yer alacağı süreç içerisinde insanlığa katkı sağlayacak yeni ve güçlü medeniyetin doğuşuna şahitlik ediyoruz. İnsanlığa hizmet olacak bu yüzyılın geçmişinde refahta bulunmak yapıları öne çıkarmak çok önemli. Bundan sonraki hayatında birlik oluşum ve düzeni sağlamak da o kadar önem arz etmektedir. İşte tam yeniden bir medeniyetin doğuşunda akademik dünya ve siz hocalarımıza çok ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç beklenti halindedir, bilginize sunuyoruz” dedi.

‘KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN DOLAYI GURURLUYUZ’

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi’nin Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesinden dolayı gurur duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti;

“Birinci Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresine hoş geldiniz, umuyoruz ki kongrenin devamı da gelecektir. Bu kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı da gururlu olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak kıymetli başkanımız ziyarete geldiklerinde daha sonra başka vesilelerle konu gündeme getirildiğinde onlar tarafından teklif edildiğinde elbette çok yüksek memnuniyetle yapılsın dedik. Bundan sonrası için de bu kongrenin başarılı geçmesinin yanında birincisiyle başladığımız bu kongrenin sadece Türkiye'de farklı üniversitelerde değil büyük Türk dünyasının diğer devletlerin de ve şehirlerinde üniversitelerinde devamını niyaz ediyorum. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak fazlasıyla zaten başlangıçta hakkımızdı diyorum. Yörük Türkmen Birliği'nin burada olması, Bursa'da olması, Uludağ Üniversitesi'nin bu alanda, kültürel faaliyetlerdeki güçlü geleneği, kültürüyle ilgili hem kurumsal altyapımız ile yoğun faaliyetler yürütüyoruz. Yaklaşık öğrencilerimizin yüzde onu yabancı öğrenci durumunda 6 bin 500 civarında bir misafir öğrencimiz var. Bunların önemlice bir kısmı yani yarıdan fazlası bizim Türk kültür havzasının öğrencilerinden oluşuyor. Bursa malum zaten demografi olarak büyük ölçüde Balkanlar Kafkas'a kadar Türkiye'mizin dışındaki Türk kültür havzasının göçleriyle şekillenmiş bir nüfus yapısına da sahip. Başlangıç teması bu açıdan yine bu kongrenin bizim üniversitemizde olmasını icap ettiriyordu. Bundan dolayı da gururluyuz.”

‘KONGRE HER YIL FARKLI KONUYLA DEVAM EDECEK’

Araştırmalar Merkezi Kurucusu ve kongrenin Düzenleme Kurulu Başkanı Cemal Akkuş kongrenin her yıl bir üniversitede farklı konular ile devam edeceğinin müjdesini vererek şu ifadeleri kullandı:

“Eğer biz stratejik yaklaşımlar geliştirebilirsek bu kongrede ve muhteşem geçmişin mutlu geleceği yoğuran hamlesi olma anlamında güzel adımlar atabilirsek, devletimize bu anlamda ve yöneticilerine ufuk kazandırabilirsek ve yerel dinamiklerle ulusal dinamikleri bir araya getirip Türk dünyasına ışık olabilirsek ne mutlu bize. Her aşamada destek veren bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ve bir müjdeyi daha paylaşarak da konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Bu organizasyon her yıl devam edecek, her yıl bir üniversitede farklı bir konuyla devam edecek.”

‘AVRUPA VE BALKANLAR’DA TÜRKLER VE ETKİLERİ’

Kongrenin ilk oturumu Avrupa ve Balkanlar’da Türkler ve Etkileri konu başlığıyla gerçekleştirildi. Kongrenin diğer oturumları ise çeşitli salonlarda farklı konular ile devam etti.

Açılış oturumunda ise Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Arnavutluk Tiran New York Üniversitesi’nden Dr. Vehap Kola, Bakü Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vagif Sultanlı, Arnavutluk Tiran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lindita Xhanari Latifi hazır bulunurken Balkon Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Ayla Hafız Küçükusta ise oturuma online olarak bağlandı.

Bursa’da ilki düzenlenen kongrenin önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor.

Editör: Seren Ümit