Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği (TDYTB) tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde Bursa’da “Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi” adı altında büyük bir etkinlik gerçekleştirilecek.

09ccf3ae cd50 4946 9143 bd0ca1fd7062

Etkinliğe Türki Cumhuriyetleri başta olmak üzere Asya ile Avrupa’dan 10 farklı ülke ve 50 farklı üniversiteden 100’e yakın akademisyen katılacak.

Uluslararası Kongre ve Uluslararası Gençlik Şöleni etkinliğini kamuoyuna duyurmak için Sümbüllü Bahçe Konağı’nda basın toplantısı gerçekleştirildi.

Lansman toplantısına, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Feridun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Bursa İl Turizm ve Kültür Müdürü Dr. Kamil Özer, Prof. Dr. Erdem Özdemir, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cennet Cankılıç ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

9b84f9c6 2c35 4ca3 aec0 0ca6a09e1c50 1

‘AVRUPALI TÜRKLER ÇOK ÖNEMLİ’

Birliğin 2016 yılında kurulduğunu ancak 2013’te yola çıktıklarını belirten Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu şunları söyledi:

“Bugün buralara geldik ve sizlere basın toplantısı yapıyoruz. Tripolice katliamı sonrasında Ankara’da büyük bir toplantı yaptık. Gündemi takip etmeye çalışıyoruz. Türk Tarihini takından takip etmeye çalışıyoruz ve ne işe yararız diye toplantılar yapıp gündem oluşturmaya çalışıyoruz. 4-5 yıllık yön belirlemeye çalıştık. Bu sene ilk yapmış olduğumuz Avrupa Türk tarihi ve Avrupalı Türkler. Ben bize destek olan Osmangazi Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’ndan destek alarak istikamet almaya devam diyoruz. Yurt dışından gelecek 100 hocamız burada gezerken bir Bursalı olarak yakın davranmanızı istiyoruz. Bursa’yı güzel temsil etmek istiyoruz. Halk ve basın mensubu olarak onlarla ilgilenmemiz iyi olacak. Avrupalı Türkler çok önemli. Tarih diye birçok hikaye anlatılıyor. Tarihi hocalarımızdan dinleyin, ona göre istikamet belirlemeliyiz.”

aa3a7c58 6899 43d5 9d08 723428d77aca

‘BİZ GENİŞ SAHADA FARKLI TARİHLER YAZDIK’

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, “Türkler geniş bir sahaya hükmeden ve o topraklarda iz bırakan bir toplum olmuştur. Biz geniş sahada farklı tarihler yazdık. Avrupa Türkleri ve Avrupa’ya sonradan giden Türklerin yaşantıları bugünkü döneme kadar farklı oturumlarda sunulacak. Bu tarz etkinliğin sebebi tarih bilincini oluşturmak. Bu etkinliğin böyle bir amaca hizmet edeceği ve bu konuda başlangıç olacağına inanıyoruz. Böyle bir etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Umarım hep birlikte bu etkinlikte bulunuruz.” diye konuştu.

‘GELECEK YILLARIN HAZIRLIĞI AÇISINDAN ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ’

Bursa İl Kültür Müdürü Kamil Özer ise, “Böyle bir etkinlikte Bursa’nın ev sahipliği yapmış olması gurur verici. Günübirlik konuşmaların değil Stratejik araştırmaların yapılması gerektiği hususunda bu konuların önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecek yılların da hazırlığı açısından çalışmalara başlayacağız. Bursa’da bu işin başlamış olması çok önemli. Önümüzdeki süreci hep birlikte göreceğiz. Basın mensuplarına bu açıdan özel görev düşüyor. Bize hazırlık yapmak düşüyordu. Biz de o görevi yerine getirdik. Ben hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

4b179503 c666 434b 83bc 3cff2a6c527b 1

‘ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜ BİR ÜNİVERSİTE’

Uludağ Üniversitesi Rektörü Feridun Yılmaz ise şunları söyledi:

“Üniversitemiz araştırma üniversitesi, biz büyük bir üniversiteyiz. Güçlü bir geleneği olan sosyal bölümlerimiz var. Hem Türkiye hem de dünya çapında tanınmış olan bölümlerimiz var. Bu anlamda Uludağ Üniversitesi öncü bir üniversite. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak 50. yılımızı kutlayacağız. Böylesine önemli bir kongre organizasyonunu Uludağ Üniversitesi’nin gerçekleştirmesi gerekiyordu çünkü, Uludağ Üniversitesi’nin Türk dünyasının kültürel havzasına da katkısı var.  Elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Kongrenin bundan sonraki süreçlerde de devam etmesini temenni ediyorum.”

İsrail, Ulu Cami'de protesto edildi İsrail, Ulu Cami'de protesto edildi

500 KİŞİNİN KATILMASI BEKLENİYOR

Kongrenin sosyal programı olarak planlanan ancak kendi başına özel bir program olan şölen ise 19 Mayıs Gençlik Bayramı vesilesi ile Keles Kocayayla’da 500 kişi ile gerçekleştirilecek. Kongre için gelen akademisyenlerle birlikte, Dünyanın farklı ülkelerinden Bursa’ya eğitim için gelen öğrenciler tarihi Kocayayla’da bir araya gelerek, geleneksel etkinlikler gerçekleştirecek, kültürlerini sergileyecekler. 

Editör: Seren Ümit