YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 14 Mayıs Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde seçimlere katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, seçim ittifakı, YSK tarafından belirlenip ilan edilen seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler arasında yapılabilecek.

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü seçim takviminde belirlenen 24 Mart Cuma günü saat 17.00'ye kadar YSK'ye teslim edecek. Bu tarih ve saatten sonra ittifaka yeni bir siyasi parti dahil edilemeyecek.

İttifak yapacak partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için seçim takviminde ilan edilen süre gözetilerek 7 Nisan Cuma günü saat 17.00'ye kadar aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapabilecek veya aynı süre içinde YSK'ye bildirimde bulunarak ittifaktan vazgeçebilecek. İttifaktan vazgeçen siyasi partiler aynı gün saat 18.00'e kadar YSK tarafından ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere bildirilecek.

Vazgeçme halinde, seçim ittifakı diğer partiler arasında devam edebilecek. İttifaktan vazgeçmenin bildirilmesini takip eden gün saat 17.00'ye kadar da ittifak protokolü değiştirilebilecek veya vazgeçebilecek.

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, ittifak protokolünde oy pusulasında kullanılacak ittifak unvanını belirleyebilecek.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre kullanılamayacak unvanlar, ittifak adının belirlenmesinde de kullanılamayacak, ittifak unvanı dışında işaret, amblem ve logo belirlenemeyecek.

Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde ise bunlar YSK'ye başvuru sırasına göre numaralandırılacak. İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verecekler.

İttifaktaki partiler, ittifak protokolünü kanunlara aykırı olmadan ve YSK tarafından belirtilen ilkeleri dikkate almak suretiyle hazırlayacak.

PROPAGANDA TARİHLERİ

Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan YSK Kararı’na göre, Cumhurbaşkanı seçiminde propaganda başlangıç tarihi 31 Mart Cuma, milletvekili seçimleri için başlangıç tarihi 18 Mart Cumartesi günü olarak belirlendi. Her iki seçim için propaganda bitiş tarihi ise 13 Mayıs Cumartesi olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı ve 28 .Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin propaganda süreçleri belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre Cumhurbaşkanı seçiminde propaganda başlangıç tarihi 31 Mart Cuma, milletvekili seçimleri için başlangıç tarihi 18 Mart Cumartesi günü olarak belirlendi. Her iki seçim için propaganda bitiş tarihi ise 13 Mayıs Cumartesi olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması halinde propaganda süreci 15 Mayıs- 27 Mayıs tarihlerinde olacak.

MABETLERDE, ÜNİVERSİTELERDE, KAMU BİNA VE TESİSLERİNDE PROPAGANDA YASAK

Seçim zamanında genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Fakültelerin, öğrenci yurtlarının, teknik ve idari birimlerin bulunduğu etrafı kapalı ve giriş çıkışların kontrollü yapıldığı üniversitelerin kampüslerindeki tüm açık ve kapalı alanların öğrenciler ve personel tarafından ortak alan olarak tamamen kamu hizmeti için kullanılmasından dolayı bu alanlarda seçim propagandası ve seçim toplantısı yapılamayacak.

Vatandaşların e-posta adreslerine ve telefonlarına propaganda mesajı veya videosu göndermek yasak

Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasak olacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman gönderebilecek.

Milletvekilleri, bakanlar ve cumhurbaşkanı adayları resmi hizmete tahsis edilen vasıtaları kullanamayacak

Yurt içinde yapılacak seçim propaganda gezilerine bakanlarla, milletvekillerinin makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla katılamayacak. Bu maksatla yapılacak gezilerde, protokol icabı olan karşılamalar ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Ayrıca bakanlar ile aday olması durumunda görevde bulunan cumhurbaşkanının da seçimle ilgili çalışmalarında ve konuşmalarında söz konusu durum geçerli olacak.

Editör: Seren Bülbül