Türkiye’de nüfusun yüzde 70’inden fazlasının deprem bölgesinde yaşadığını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu durumun ülkenin milli güvenliği ve egemenliği için kritik önemde olduğunu vurguladı. Marmara Bölgesi’ndeki deprem riskinin İstanbul’la birlikte Edirne’den Düzce’ye Tekirdağ’dan Bursa’ya kadar bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Murat Kurum, “Üniversitelerimizle birlikte ulusal mekansal strateji planı için 4 sene çalıştık ve bu çalışmayı tamamladık. Sanayisini en doğru yerde, hızlı tren ve lojistik hatlarının güzergâhları üzerinde planlanacak şekliyle ulusal mekansal plan hazırladık. Şimdi bu planı ortaya koyacağız.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin deprem gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 653 bin konutta hasar oluştuğunu ve bu konutların yıkılması gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde tüm enkazı kaldırmayı amaçladıklarını belirten Bakan Kurum, bir yıl içerisinde de yeni konutları tamamlayacaklarını söyledi. Murat Kurum, “Şehrin büyümesini de öngörerek, kentin çeperlerinde alanlar belirleyip bir master plan hazırlıyoruz. Her il için farklı master planlarımız var. Sosyal donatı alanlarıyla medeniyetimizin bize tarif ettiği anlayışı hâkim kılacağız.” diye konuştu.

“DÖNÜŞÜME GİRMEMİŞ ALAN KALMASIN”

“Türkiye'de 2035 yılına kadar dönüşüme girmemiş alan kalmasın istiyoruz ve bu çerçevede tüm Türkiye'de deprem riski olan binaların dönüşümü için bu iradeyi ortaya koyacağız.” ifadelerini kullanan Bakan Kurum, şöyle devam etti: “Cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte başka destekleri de açıklayacağız. Tüm Türkiye'deki çalışmamızı daha da kararlı ortaya koyacak adımlar atıyoruz.  Şu an bizim tespitlerimiz gerek zeminden kaynaklı gerek eski yapılar… Yapıların kaçı 99 öncesi kaçı 99 sonrası… Bu yapılara baktığımızda bizim tespitlerimize göre İstanbul'da 1.5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor.”

“İSTANBUL’DAKİ DÖNÜŞÜMÜ 5 YILDA TAMAMLARIZ”

Deprem bölgesindeki anlayışla İstanbul’u yeniden planlayacaklarını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Mevcut alanları yıkmalı, ulaşım akslarını açmalı ve sosyal donatı alanlarını eklemeliyiz.  İstanbul’a ilave nüfus getirmeden, 1.5 milyon konutun 500 binini Anadolu yakasındaki rezerv alana, 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alana yapacağız. 500 binini de olduğu yere yapacağız. Bize 130 milyon metrekare rezerv alan lazım. Rezerv alanlarımızın tespitini yaptık. İnşallah bunu seferberlik anlayışıyla yapacağız. 5 yıllık bir süreç içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Finansman ve kira desteklerimizi de artıracağız.” dedi.  

SANAYİDE BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ BELİRLENDİ

Türkiye’nin milli güvenliğini ve egemenliğini ilgilendiren bir konuda İstanbul’un tek başına değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Murat Kurum, şunları kaydetti: “İstanbul’la birlikte batısında Edirne’yi, Kırklareli’ni, Tekirdağ’ı düşünmek zorundasınız. Doğusunda Kocaeli’yi, Bolu’yu, Düzce’yi düşünmek zorundasınız. Yalova’yı ve Bursa’yı da düşünmek zorundasınız. Dolayısıyla Marmara’yı bir bütün olarak düşünmelisiniz. Biz ulusal mekânsal stratejik plan hazırladık. Üzerinde 4 senedir çalışıyoruz. Bu plan üzerinde lojistik güzergahlarını, hızlı tren güzergahlarını da içine alacak, sanayisini en doğru yerde lojistik hatların güzergahı üzerinde planlanacak şekilde bir mekânsal plan hazırladık. Bu planımızı şimdi ortaya koyacağız. Bu plan çerçevesinde sanayi nerede olması gerekiyorsa, tarım nerede verimliyse, sanayinin büyüme öngörüsü de bu mekânsal plan ile ortaya konacak. İstanbul’daki sanayimizi daha da büyütmeden güçlendirecek adımları atmak zorundayız. Yapısal hasarların oluşmaması adına sanayimizi güçlendireceğiz.”