Bu sabah;

Yine heyecan ve gurur veren görüntüler vardı şehirde.

Bursa’nın;
Yunan çizmelerinden kurtuluşunun 102. yıldönümü, düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Bu yönde;

Tophane’den Heykel’e kadar yapılan yürüyüşe, Bursalılar’ın da alkışlarla destek vermesi, gurur verici görüntülerin oluşmasını sağladı.

Bursa;

11 Eylül 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtarılırken, 14 askerimiz de çıkan çatışmalarla şehit düşmüştü.

Yıllar sonra da;

Bu 14 Bursalı şehit askerin anısına Tophane’de Osmangazi Türbesi’nin yanında bir Şehitler Anıtı dikilmişti, dönemin Bursa yöneticilerince.

İlginçtir;

Yıllar yılı duran o anıt, belki hatırlanacaktır 2013 yılında apar topar kaldırılmıştı!

Konuyu çok iyi hatırlıyoruz.

2013 yılının başlarında;

Üstelik kamuoyunda hiçbir tartışma olmamasına rağmen dönemin Büyük Birlik Partisi’nin Bursa il yöneticileri Bursa kamuoyunda çok garip bir tartışma başlatmışlardı.

Ve de;

Yıllar yılı duran bu dört köşeli, kaideli anıtın üzerindeki Arapça yazılarda Osmanlı’ya hakaret edildiğini öne sürüp, bu anıtın kaldırılmasını istemişlerdi, durduk yerde.

Yine;
Gerekçelerinde, anıtın üzerindeki Osmanlıca kitabede , sanki Osmanlı ile Türkler’in savaşmış gibi anlatıldığını ve Osmanlı Devleti’nin işgalci bir kuvvet gibi gösterildiğini savunmuşlardı.

Bu tartışma;
O zaman Bursa’da öyle bir büyümüştü ki, AK Parti’nin de desteğiyle bu anıt bir gece ansızın yerinden sökülmüştü.

Tabi;

Bu bir anda yaşanan tartışma ve sonuç, yine dönemin CHP yöneticilerini fazlasıyla kızdırmış ve anıtın kaldırılmasının Cumhuriyet değerlerinin yok edilmesi yönünde bir karar olduğunu açıklamışlardı.

Hatta yine hatırlıyoruz da;
Dönemin CHP İl Başkanı Metin Çelik, bu kararın “Tarihi bilgi, belge ve olgudan yoksun şekilde rövanşist bir duygu güdülmesi olduğunu” söylemişti.

Ardından da;

Osmanlı’ya hakaret edildiği iddia edilen anıtın üzerindeki Osmanlıca yazıları uzmanına tercüme ettirmişti.

O tercümede de şöyle yazıldığı ortaya çıkmıştı:

“Burada yatan askerlerin şehit düştükleri muharebe öyle muazzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki, neticesinde Bursa ikinci defa fethedilmiş ve kadim Osmanlı Hükümeti son bularak yerine Hükümet-i Cumhuriyetimiz teessüs (kurulmuş) etmiştir. Bu şehitler de bu eserin abide-i mefharetidir (övüncü). Mukaddes ruhlarına fatiha. 19 muharrem 1341-11 Eylül 1338”

İşte;

Bundan tam 11 yıl önce Bursa’da yaşanan bu tartışma, kaldırılan kitabenin üzerindeki yazıların Türkçe’ye çevrilmesiyle son bulmuştu ama, anıt da ortadan kaybolmuştu.

BBP’lilerin söylediği gibi, bu kitabede Osmanlı’ya nasıl bir hakaret olduğu da anlaşılamamıştı.

Yine hatırlıyoruz da;

Yıllar yılı Tophane’de Osmangazi Türbesi’nin yanında duran ve yıllardır kimseyi rahatsız etmezken bir gece yarısı vinçle kaldırılan bu Şehitler Anıtı’nın müzeye götürüldüğü açıklanmıştı sonra da.

Ama hangi müzeye konulduğunu veya nerede olduğunu bilen de olmamıştı 11 yıldır.

Şimdi vakti gelmişken;

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer’e 14 şehidimiz için dikilen bu tarihi anıtın akıbetini soralım bakalım da hep birlikte öğrenmiş olalım.