Bursa’da;
Bugüne değin görülmemiş en büyük orman yangını yaşanıyor.
Ülkenin gözü 3 gündür Bursa’da.
Gürsu ve Kestel arasındaki ormanlık alanda başlayan yangında 3 bin hektarlık alan küle döndü.
Bölgede;
Yüzlerle ev boşaltıldı, bine yakın kişi tahliye edildi.
Bölgedeki yangın sürerken çok şaşırtıcı bir şekilde Orhaneli’de başlayan bir başka yangın Harmancık’a sıçradı ki, şimdiki veriler ışığında Harmancık’taki bu yangının açık bir kundaklama olduğu ortaya çıktı.
FETÖ’cü eski bir askerin kundaklamasıyla çıktığı tespit edilen Harmancık yangını şimdi araştırılıyor ki belki de altından o bölgedeki Orhaneli yangınının sebebi, hatta belki de var ise arkadaki bağlantılar ortaya çıkacak.
4 ilçedeki ormanlık alanları küle döndüren yangın, biri itfaiye görevlisi olmak üzere 4 vatandaşımızın hayatına mal oldu.
Dahası;
Bu yanan devasa bitki örtüsü üzerindeki binlerce, on binlerce canlı türü de telef oldu, büyük bir yıkım gerçekleşti.
Yangınları ve beraberindeki gelişmeleri 3 gündür haber merkezimizdeki arkadaşlarımızla yakından takip ediyoruz.
Yangınla ilgili kamuoyunda sorgulanan bazı sorular var.
Birincisi;
Nasıl ki jandarma timleri olası yangın için Uludağ eteklerini 24 saat gözetliyorsa, Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yanan bölgelerde yangın gözetleme kuleleri yok muydu da, bu yangın zamanında tespit edilemedi ve büyümeden engellenemedi?
Orman Bölge Müdürlüğü’nün görevlerinden biri de pek çok personeli ile ormanları gözetlemek ve korumak değil miydi?
İkincisi;
Bursa’nın bu en büyük orman yangınına şehir dışından da dahil olmak üzere belediyelerin itfaiyeleri, AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü ve jandarma ekipleri ile vatandaşlar müdahale etti ancak koordinasyon eksiklikleri yaşandı.
Acaba böylesi büyük bir facianın olasılığına dair Bursa’da geniş bir tatbikat ve koordinasyonu hiç mi düşünülmedi, yapılmadı?
Üçüncüsü;
Bursa’daki yangında pervaneli söndürme uçakları kullanıldı.
Acaba, kısa bir süre önce İzmir ve Çeşme bölgesindeki yangında kullanılan ve daha çok su kapasiteli bu büyük uçaklar neden Bursa’da kullanılmadı veya kullanılamadı?
Dördüncüsü;
Tarım Bakanı Yumaklı, Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ve Bursa Valisi, AK Parti yöneticileri ve milletvekilleri ile sık sık Orman Bölge Müdürlüğü’nün Yangın Harekat Merkezi’nde toplanıp takip ettiler.
Büyükşehir Belediyesi’nin şirketler dahil 185 araç ve 568 personelle tüm ekiplerini faciaya seferber eden bu kentin belediye başkanı Mustafa Bozbey, bu koordinasyonda neden devre dışı bırakıldı da, Bozbey ve kurmayları AKOM’dan yürütmek zorunda kaldı söndürme çalışmalarını?
Beşincisi;
Sosyal medyada da fazlasıyla döndüğü üzere Gürsu’ya bağlı bu yanan Dışkaya mevkiindeki orman arazisinde çok sayıda ağacın kesilip, bölgede kalker ocağı açılması için kozaçed adlı firmanın tanıtım dosyasının ve çed başvurusunun bulunduğu ve resmi izin sürecinin devam ettiği söylentisi/bilgisi ne derece doğru?
Yazıyı kaleme aldığımızda Harmancık’taki yangının rüzgarın etkisiyle gücünü arttığı bilgisi ulaştı haber merkezimize ki temennimiz bir an önce kontrol altına alınması ve söndürülmesi.
Bir de…
Bu felakette de gördük ki, vatansever Türk insanı canını bile hiçe sayarak var gücüyle yardım etti, söndürme ekiplerine.
Yangın hepimizin canını yaktı ama halkın bu seferberliği bir kez daha göğsümüzü kabarttı.