14 Mayıs seçimi için siyasi partilerde aday adaylığı başvuruları sona erdi.

Şimdi bundan sonra iki işlem başlıyor.

Bursa’da…

AK Parti sıralarında yer almak için başvuru yapan aday adayları için yarın Merinos AKKM’de elektronik temayül yoklaması yapılacak.

Partinin il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, kadın ve gençlik kolları ile mahalle temsilcilerinin katılacağı oylamaya göre aday adaylarının performansı değerlendirilecek.

Ardından da;

Genel Merkez’de komisyonlar kurulacak ve mülakatlar gerçekleştirilecek.

Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında kurulacak üst komisyonun aldığı kararlar doğrultusunda da AK Parti’nin milletvekili adayları 9 Nisan’da YSK’ya teslim edilecek.

Bursa’da;
Benzer bir uygulama bir de İYİ Parti’de yapılacak.

2 Nisan’da çeşitli bölgelerde kurulacak sandıklarda, parti üyeleri aday adayları için oy kullanacaklar, bu sonuçlar da İYİ Parti Genel Merkezi’ne gidecek ve oluşturulacak kurullar doğrultusunda milletvekili adayları belirlenecek.

CHP’de ise;

Genel Merkez’de aday adaylarının mülakatları sürüyor.

Yüz yüze görüşmeler yapılıyor Genel Başkan Yardımcıları tarafından.

Kanaatlerin kesinleşmesinin ardından da bazı aday adayları yeniden çağırılacak ve oluşturulan listeler yine 9 Nisan’da YSK’ya teslim edilecek.

Bu arada;
Altılı Masa’yı oluşturan partilerin, kendi aralarında nasıl bir seçim işbirliği yapacağı henüz kesinleşmedi.

Yani;
Masa’da yer alan küçük partilerden DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin, CHP ve İYİ Parti listelerinde bulunup bulunmayacakları ya da hangi şekilde yer alacakları henüz netleşmedi.

Bu nedenle;
Masa’nın bu 4 partisinin Bursa listelerinden aday adaylığı başvurusu yapanlar için nasıl bir yol izleneceği netleşmiş değil.

Haliyle;

Bu durumu, bu partilerden başvuru yapanlar da bilmiyor henüz.

Görebildiğimiz kadarıyla;
DEVA’nın Bursa yönetiminden çok kişi aday adaylığı başvurusu yaptı.

Nitekim;
İl Başkanı Serkan Özgöz de istifa edip, başvurusunu yapanlardan biri.

DEVA’nın yönetimindeki istifalardan ikisi dikkat çekici.

Her iki ismin ortak özelliği, yıllar yılı milletvekili olabilmek için adeta yanıp tutuşmaları.

Biri AK Partili, diğeri CHP’li olan bu iki DEVA’lı, şimdi de yeni partilerinden deniyorlar şanslarını.

Bu isimlerden biri Şakir Çalışkan.

Geçmişin sıkı bir AK Partilisiydi.

Milletvekili aday adayı olup Bursa sokaklarında lideri Tayyip Erdoğan’ı anlatan, AK Parti’nin bayraktarlığı yapan Şakir Çalışkan, çok şaşırtan çok ilginç çıkışını da geçenlerde Bursa’ya gelen Ekrem İmamoğlu’nun yemeğinde yapmıştı.

Yıllarca;

Tayyip Erdoğan’dan “Sayın” diye hitap eden Çalışkan, o yemekte mikrofonu eline alıp bu kez küçümseyici bir dille “Tayyip Erdoğan artık kaybetme ahlakını kaybetti, o nedenle de inşallah kaybedecek” diyerek, siyasette kısa zamandaki manevrasını göstermişti.

Ki;

AK Parti’den sonra DEVA’ya geçip yönetimine girmişti ki, şimdi de milletvekili aday adaylığı için partisindeki görevinden istifa etti.

Yani bir nevi, şimdi de şansını AK Parti’den sonra DEVA’da deniyor ki, sırf seçilebilmek için kısa sürede bu denli siyasi saf değiştirip, bir zaman övdüğü liderini şimdi de küçüksüyor olması, Şakir Çalışkan’ın siyasi anlayışının anlaşılmaz bir yüzü olarak dikkat çekiyor.

Yine;

DEVA’dan milletvekilliği bekleyen bir başka isim de eski CHP’li Zeki Kahraman.

Kahraman’ın da siyasi manevrası hayli ilginç.

Geçmişte;

Baro Başkanlığı görevinden istifa etmesi gerektiği ve CHP’nin Bursa Milletvekili aday listesinin ikinci sırasına konulacağını düşünerek istifa etmiş ancak o dönemin 18 kişilik milletvekili listesine bile konulmamıştı.

Sonra da;

Kemal Kılıçdaroğlu’nu kastederek “Genel Başkan’ın gazına geldik” demiş ve AK Parti’yi kastederek “Ben isteseydim çok sayıda milletvekili çıkaran partiden de aday olabilirdim” tarzında garip bir açıklama yapmıştı.

Yine;

Üyesi olduğu CHP’yi kötüleyerek “CHP’yi sağa kaydırmak partiyi yokuşa götürür. Türkiye’nin sol bir partiye gereksinimi var” diyerek, aday gösterilmemenin öfkesini göstermişti.

Ne tuhaf ki;

Geçmişte Çağdaş Hukukçular Derneği başkanlığı yapan bir kişi olarak sol siyasetten siyasi kariyer uğruna sağ siyasete geçen Zeki Kahraman’ın da kısa bir süre önce AK Parti hükümetinin eski Bakanı’nın kurduğu DEVA’ya niye girdiği anlaşıldı.

Keza;
O da görevinden istifa edip aday adayı oldu.

Böylece;

CHP’yi kötülediği röportajında “Ben Baro’yu siyasette basamak olarak kullanmadım ama siyaset beni basamak olarak kullandı” sözünü yiyip, DEVA’nın yönetimine milletvekili adayı olabilmek yani DEVA’yı basamak olarak kullanmak için girdiğini de ispatlamış oldu.

Keza;
Büyük bir manevrayla soldan sağa atlayıp, DEVA’ya girmesiyle çıkmasıyla bir oldu.

Doğrusu;
Siyasette bu kadar yer değiştirmeler pek kabul edilebilir değil.

Keza duruş önemli.

Bu nedenle;

Bu kez DEVA’dan da milletvekili adayı olamazlarsa, Zeki Kahraman’ı da Şakir Çalışkan’ı da bu hızla yarın öbür gün başka bir partide boy gösterirken görürsek şaşırmamak gerekiyor.

Aktarımlarımıza;

Yine siyasi notlarla devam edelim.

CHP’den Bursa milletvekili olmak isteyen aday adaylarının parti binasındaki açıklamaları sürüyor.

Programa göre bugün süren açıklamalar yarın da devam edecek.

Bu arada aday adaylarının ilçe turları, STK ve medya ziyaretleri ile propaganda çalışmaları da sürüyor.

Müracaatlarının tamamlanmasıyla birlikte CHP’de kadın aday adayları arasında Vildan Özkula’nın, erkek adaylar arasında da Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı olan iş insanı Erol Gülmez’in performansı dikkat çekmeye başladı.

Nilüfer Belediye Meclisi’ndeki görevlerinden istifa ederek adaylık müracaatı yapan İl Kadın Kolları eski başkanı eğitimci Vildan Özkula, CHP içinde kadın varlığının artmasındaki öncü olarak tanınıyor.

Nitekim;

Partideki adaylık açıklamasına da çok sayıda partili kadının gelmesi, CHP’deki gözlerin Özkula’ya çevrilmesine yol açmış, parti yönetiminde de bu tablo hayli beğenilmişti.

Nitekim;

Bursa’nın iş dünyasından NOSAB Başkanı Erol Gülmez’e yönelik oluşan destek de artmaya başladı ki, Bursalı sanayicilerin TBMM’deki sesi olabilmesi yönünde Gülmez’e teveccüh gösterdikleri görülüyor.

Son notu da Saadet ve Gelecek kanadından verelim.

Bugün sohbet ettiğimiz siyasi isimlerden olan Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı İbrahim Özacar, Altılı Masa’da bulunmalarına rağmen seçime kendilerine girecekmiş gibi tüm hazırlıklarının bittiğini ancak Ankara’dan haber beklediğini anlattı.

Verdiği sayı da hayli iddialıydı.

Anlattığına göre Saadet Genel Merkezi’ne Bursa’dan 14’ü kadın olmak üzere toplam 78 kişi aday adaylığı başvurusu yapmış.

Seçim işbirliği nezdinde Saadet’in adaylarının Bursa’da ittifak içinde oldukları partilerden gösterilme ihtimalinin Genel Merkez’de değerlendirildiğini anlatan Özacar, birkaç güne kadar Bursa adaylarının nasıl bir yol izleneceğinin netleşeceğini aktardı.
diğer yandan;

Masa’nın küçük partilerinden Gelecek’in Bursa isimleri arasında da Bursa eski Valisi İzzettin Küçük’ün adı fazlasıyla duyulmaya başladı.

Partinin kurucularından olan Küçük’ün, CHP’nin Bursa listelerinde yer alabilme ihtimalinin de yüksek olduğu konuşuluyor.