Hafta sonunda;

Akademik Odalar Yerleşkesi’nde İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin düzenlediği “Bursa’da Ulaşım” temalı bir panel vardı.

Panel;

Bursa’daki ulaşım sorunlarının bilimsel bir bakış açısıyla ele alınması amacıyla gerçekleştirildi, çok sayıda katılımcı da bu paneli izledi.

Panelde;
Kanımızca en dikkat çeken noktalardan biri, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Enver Mamur’un yaptığı sunumdu.

Bu sunumda da;

Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki kent içi raylı sistemlerin yansıtıldığı tablo, Ankara’nın Bursa’ya bakış açısını gösteren en dikkat çekeniydi.

Keza;

Bursa’nın, 3 büyük il dışında Anadolu illeri arasında da, Ulaştırma Bakanlığı’nın yatırımları arasında ne kadar geride olduğunu gösterdi.

Sunumda;

Bakanlığın “biten”, “devam eden” ve “planlanan” kent içi raylı sistem yatırımları gösterildi.

Ki;
Türkiye’nin 4. büyük ilinin, yatırımlar konusunda ne kadar geride kaldığı da görüldü.

Mesela…

Ulaştırma Bakanlığı bugüne değin;

İstanbul’da 161.8 km.

Ankara’da 80.5 km.

İzmir’de 136 km.

Antalya’da 19.1 km.

Kayseri’de 6.8 km.

Gaziantep’te 25.5 km. kent içi raylı sistem yapmış olmasına rağmen…

Bursa ise bugüne değin sadece 1 km. görünüyordu.

Yanı sıra;
Ulaştırma Bakanlığı’nın “devam eden” yatırımları arasında da Bursa’nın ne kadar geride olduğu görüldü.

İstanbul’da 22 km’lik

Kocaeli’de 43.9 km’lik hatların yapımının devam ettiği görülürken, Bursa’da ise devam eden yatırımın sadece 5 km’lik raylı sistem hattı olduğu görüldü.


Yanı sıra…

Bursa’nın, Ulaştırma Bakanlığı tarafından “yapımı planlanan” kent içi raylı sistemler arasındaki azlığı da görüldü.

Örneğin;

İstanbul’da 84.9 km’lik hat,

Ankara’da 53.2 km’lik hat,

İzmir’de 4.5 km’lik hat,

Konya’da 58.4 km’lik hat,

Erzincan’da 36.2 km’lik hat,

Erzurum’da 21. km’lik hat,

Samsun’da 12 km’lik hat yapımının planlandığı görülürken, Bursa’da bu durum sadece 5.5 km. olarak görünüyordu.

Bursa;
Çok uzun yıllar AK Partili belediyeler tarafından yönetilmiş olmasına karşın, bunca uzun zaman zarfında Bursa’nın Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı payın azlığının tabloya yansıtılması adeta izleyenleri de çileden çıkardı.

Kaldı ki;

Bursa’nın yılan hikayesine dönen Hızlı Tren’in yıllar önce bitmesi gerekirken, Bursa’dan çok sonra inşaatına başlanan Ankara-Sivas hattının hızlıca tamamlanması bile, Bursa’nın Ankara gözündeki değerini gösteriyordu.

Aslında;

Atilla Erdem başkanlığındaki İMO’nun “Ulaşım Paneli”nde Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Enver Mamur’un yaptığı bu sunum, AK Parti Bursa Milletvekilleri’nin Ankara’da ne kadar az etkin olduklarını da bir nevi gözler önüne serdi.

Bursa’dan kat be kat küçük iller Ulaştırma Bakanlığı’nın adeta hizmet yağmuruna boğulurken, Bursa’nın yıllar yılı es geçilmesi, iktidar partisinin Bursa Milletvekilleri’nin de kötü birer karnesi olarak görüldü.

Ancak ne yazık ki gerçek bu.

Ulaştırma Bakanlığı’nın üst düzey bürokratından yansıyan bu tablo, muhalefet partilerinin “Bursa’nın sahibi yok” söylemlerini de adeta teyit etti.