Her yıl bu dönemlerde yani üniversite sınavlarının belli olup, tercihlerin yapılması gerektiği bu günlerde birçok tanıdığımız, hastamız arar ve yaptığımız meslekle ilgili bilgiler sorar. Çocuklarının diş hekimliği fakültelerine girebilecek puanı aldıklarını, bizim bu mesleği önerip önermediğimizi tavsiyelerimizi duymak isterler. Bu arada gururla söyleyebilirim ki geçmişte bizi görüp diş hekimliğine özenen daha sonra da fakülteleri kazanan birçok genç bulunmaktadır. Bu gençlerin bazıları şu anda meslektaşımız olarak muayenehanelerinde bazıları da üniversiteler de akademisyen olarak hayatlarına devam etmektedirler.

Bugün diş hekimliği mesleğini sizlere tanıtmak istiyorum. Diş hekimi, insan sağlığı ile ilgili olarak dişlerin, diş etlerinin, ağız boşluğu, çene ve komşu dokularının sağlığının korunması, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis, tedavi ve rehabilite edilmesiyle ilgili her türlü faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.

Türkiye'de Diş hekimliği eğitimi liseden sonra 5 yıldır. Toplam 79 diş hekimliği fakültesi bulunmaktadır.

Bunlar genel bilgiler, Şimdi de yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğüm mesleğimle ilgili kendi tavsiyelerimi anlatmak istiyorum.

En başta söyleyebilirim ki severek yapıldığında çok iyi bir meslek. Kesinlikle severek yapılması lazım eğer bu meslek sevilmeden yapılıyorsa (belki de her meslekte olduğu gibi) başarılı ve mutlu olmak mümkün değil.

Bu mesleği seçmek isteyen genç arkadaşlarıma öncelikli tavsiyem, el becerilerinin olup olmadığının muhasebesini iyi yapmaları olacaktır. Çünkü bu eğitimde, biyoloji ve diğer fen dallarının teorik bilgilerine ne kadar ihtiyacımız varsa en az onlar kadar belki de daha çok el becerisine ihtiyaçları olacaktır. Daha 1. sınıfta sabundan, mumdan, alçıdan sanki bir heykeltraş gibi dişler yapılacak, lehimler, dökümler yapılacak bunların hepsinde başarılı olmanız beklenecektir. Yani en azından ortalama bir el becerisi olmazsa olmaz. Bunu unutmamak lazım.

Diğer okullara göre biraz da masraflı bir eğitimdir. Bazı malzemeleri araçları kendiniz almanız gerekmektedir. Ama bu baş edilemeyecek kadar ağır masraflar değildir.

İnsanlarla uğraşmayı, sevmeyi gerektiren bir meslektir. Örneğin kan görmeye dayanamayan bir kişinin buna alışana kadar çok zorlanacağı kesindir...

5 yıllık zor geçen bir eğitimin sonunda mezun olduğunuz da ise diğer pek çok Branşa göre çok daha avantajlı bir yerde olursunuz. İsterseniz hemen kendi muaynehanenizi açabilirsiniz.

Devletin diş hastanelerinde çalışabilirsiniz. Özel kliniklerde iş bulmanız mümkündür. Gerekli sınavları geçtikten sonra akademisyen olarak hayatınıza devam edebilirsiniz.

Bütün bunların hepsinde de geliriniz yine diğer pek çok branşa göre gayet iyi olacaktır.

Bütün bunların sonucunda umarım bu okuyan ve diş hekimi olmayı isteyen genç arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.

 Sağlıklı Günler ve Mutlu Gülüşler dilerim.