24 Temmuz’da;
Özgür Özel liderliğinde 91 milletvekili ile kurulan ve kurulduğu andan itibaren de ana muhalefet partisi olan Yeni Parti’de hareketli günler yaşanıyor.
Keza;
Türkiye’nin en yeni partisinin ilk seçime girebilmesi için kongre süreçlerini tamamlaması gerekiyor ki, o süreç başladı.
Takvime göre;
Bu ay sonunda 26-27 Eylül’de Bursa’da ilçe kongreleri yapılacak ve tamamlanacak.
Ancak;
Bu kongrelerde Türkiye’de bir ilk olacak ve ilçe başkanı ile yönetimlerini, delegeler değil üyeler seçecek.
Gerçi;
Bu seçim sonrası Siyasi Partiler Yasası gereğince delege bazında ilçe kongreleri yapılacak ama bu sembolik olacak.
Yani;
Yeni Parti’de söz tamamen delege ağalarında değil, üyelerde olacak.
Milletvekilleri de, hatta Genel Başkan dahi üyelerin oylarıyla belirlenecek.
Takvime göre;
18 Ekim’de de Bursa il kongresi yapılacak.
Yıl sonuna değin de kurultayın yapılması bekleniyor.
Bugün;
Kozamedya’da Yeni Parti kurmayları konuğumuzdu.
İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, ve parti yöneticileri Metin Erbil, Gülsen Kıraç, Eylem Koç, Murat Üncü, İsmail Altay, Bülent Civanoğlu ve Erol Gülmez toplu bir ziyaret yaptılar.

Haliyle;
İl Başkanı Yeşiltaş’la ülke gündemini ve parti kongre süreçlerini konuştuk.
Önce sokak izlenimlerini anlattı Yeşiltaş.
“İnanın” dedi “Sokakta, pazarda her yerde Yeni Parti’ye büyük bir teveccüh var.
İnsanlar kolumuzdan tutup, destek olacaklarını ve üye olduklarını söylüyorlar.
İşin ilginç yanı, bu kitleler arasında daha önce CHP’ye oy vermemiş insanlarımız da var”
Yeşiltaş;
Bunun nedenini de şöyle açıkladı:
“İnsanlarımız, hem antidemokratik uygulamalardan hem de yaşanan ağır ekonomik krizden büyük rahatsızlık duyuyorlar.
Yeni Parti, toplumsal muhalefetin buluştuğu bir hareket haline dönüştü.
İktidara umut olarak görülen tek parti de, Yeni Parti, bunu sokaklarda açıkça görüyoruz”

İl Başkanı Yeşiltaş;
Partilerinin halk tarafından nasıl sahiplenildiğini çeşitli örneklerle de açıkladı.
“Partimize yoğun bir üyelik talebi var. Siyasi parti yöneticiliği yapanlar bilirler ki, aidat toplamak zordur.
Bizde ise insanlarımız üye olurlarken, kendi istekleriyle 1 yıllık üyelik aidatlarının ödenmesini bile taahhüt ederek üye oluyorlar. Bu parti bizim partimiz diyorlar”
Yeşiltaş’a göre;
Ankara’dan da gelen veri ve anketlere göre Yeni Parti açık ara iktidara koşuyor.
Yeşiltaş;
Kongre sürecini de gayet demokratik yönetiyor.
Parti içindeki genel kanaat de Yeşiltaş döneminin devam etmesinden yana.
Konuşmasında;
“Ülke artık yönetilemiyor” diyen ve “Kurumların bu kadar baskı altına alındığı bir dönem olmamıştı” diye konuşan Yeni Parti İl Başkanı Yeşiltaş, ekonomik olarak da Türkiye’nin adeta durduğunu, insanların arayışta olduğunu, siyasi olarak tek çözümlerini de Yeni Parti olarak gördüklerini anlattı.
Hatırlanacaktır;
31 Mart seçimlerinde CHP’den seçilen 6 ilçe belediye başkanının tamamı Yeni Parti’ye geçti.
Halen cezaevinde olan ve geçenlerde CHP’den istifa ettiğini duyuran Mustafa Bozbey’in de gönlünün Yeni Parti’de olduğu biliniyor.
Yeni Partililer de;
Cezaevi ziyaretleri başta olmak üzere Bozbey’i yalnız bırakmamaya gayret ediyorlar.
Görünen o ki;
26-27 Eylül’de yapılacak üye bazlı ilçe kongreleri seçimleri partinin ilk demokratik sınavı olacak.
Bursa’da da;
Çok adaylı olması beklenen ilçe kongreleri, üye bazında yapılacak olması nedeniyle Türk siyasetinde de belki de kalıcı bir örnek olacak.