Zaman zaman;

Çalışmalarından faydalandığımız ORC araştırma şirketinin Genel Müdürü Mehmet Pösteki ile karşılaştık geçenlerde.

Haliyle;

Siyasi yapıya ve seçmen tercihlerine yönelik sorularımız oldu ki hiç üşenmeden cevaplamaya, bizleri aydınlatmaya çalıştı.

Açıkçası;
Adeta birer küçük sunum yaptı.

Genel siyasal duruma dair 8 önemli başlık açtı.

Dedikleri şöyleydi:

  1. Özgür Özel’in gelmesiyle birlikte CHP üzerindeki ölü toprağı kalktı.

Beklentimiz, bu seçimde epeydir yakalayamadığı bir oy oranına ulaşacak. Ancak bir önceki seçime göre belediye sayısında bir azalma yaşanacak görünüyor.

  1. 14 Mayıs seçiminin ardından millet ittifakı dağılmış olsa ve bu durum AK Parti’ye yaramış olsa da, Yeniden Refah Partisi ile MHP’ye yönelik geçişler görüyoruz.

Kurulduğu günden beri beşinci kez yerel seçime girecek olan AK Parti için bu kez aday isimleri ve onların projeleri belki de ilk kez çok önem arz ediyor.

  1. İYİ Parti ile ittifak olmasa da İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da da Mansur Yavaş kazanmaya hayli yakınlar.

Ancak aynı durumu CHP için Adana, Antalya ve Hatay’a yönelik söyleyemiyoruz.

  1. Çalkantılı bir dönemden geçen İYİ Parti kan kaybetmeyi sürdürüyor.

Aslında, ittifaktan ayrılıp yeni bir merkez inşaa etme düşünceleri makul gibi görünse de, Meral Akşener ve ekibinin agresif tavırları, bu pozitif etkiyi olumsuza çeviriyor.

  1. İsim değiştirip DEM Parti’ye dönen eski HDP’nin durumu ise uzun süredir stabil düzeyde seyrediyor.

Ancak aday çıkarma konusundaki olası bir kesin karar, DEM Parti’nin oy oranını ve muhalif seçmenin sempatisini artı ve eksi yönlerde değiştirebilir.

  1. Gelen bilgiler, TİP’in, CHP’nin aday göstermeyeceği belediye başkanlarını aday göstereceği yönünde.

Bu durumda, TİP, özellikle batı illerinde ve seçim bölgelerinde hiç beklenmeyen oy oranlarına ulaşabilir.

  1. MHP, seçimden sonra AK Parti’den umduğunu bulamayanların sığındığı liman haline geldi. Bize göre ittifak dışında doğru adaylar ile yüzde 20’lik bir oy potansiyeli hayal değil.

  2. Yeniden Refah Partisi özellikle İstanbul ve Doğu Marmara ile Konya, Kayseri ve Kahramanmaraş gibi illerde çift haneli rakamlara ulaşabilecek gibi görünürken, önemli bir çıkış yapması da olası görünüyor.

Tabi;

ORC araştırma şirketinin Genel Müdürü Mehmet Pösteki, sohbetimiz sırasında bu analizi yaparken anlık durumlara da dikkat çekti.

Mesela, aralarında Bursa’nın da bulunduğu büyükşehir belediyeleri için ilçelerin adaylarının her kesimden oy getirebilecek isimlerle desteklenmesi halinde seçim sonuçlarının tahminleri yanıltabileceğini anlattı.

Örneğin, CHP’nin kalesi olarak görülen seçim bölgelerinde salt sol seçmenden oy alıp belediyeyi rahat kazanmaktansa, her kesimden oy alabilecek adayların, o şehrin büyükşehir seçimini de pozitif etkileyebileceğini bazı örnek isimlerle aktardı ki, biz de sizlerle paylaşmış olalım.