Hafta sonunu İYİ Parti Kurultayına katılmak için 3 gün boyunca 3. Göz Medyayı temsilen İYİ Parti Genel Merkezinin misafiri olarak Ankara’da geçirdik.

Hem kurultay öncesi hem kurultay salonunda ve sonrasında yakından takip edip birçok kulis bilgisine de şahit olma olanağı buldum.

31 Mart yerel seçimlerine "hür ve müstakil girme" kararı alan ve umduğu sonucu alamayan İYİ Parti, tarihi kurultaylarından birini gerçekleştirdi.

ATO Congressium'da düzenlenen 5. Olağanüstü Kurultay'da Bursa 61 delege ile temsil edilirken Orhangazi’yi de Kurucu İlçe Başkanı İsmail Kaya ve İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Akın üst kurul delegesi olarak temsil etti.

Kaldığım otel Bursa delegasyonunun ve diğer illerden gelen delegelerinin kaldığı otel olduğu için sık sık kulislere, sürece giden yola dair birçok önemli detaya da şahit oldum.

Tüm Genel Başkan adayları ile de birebir konuşup soru sorma imkanı da bulduk.

Kulislerden ve yaşananlardan değerlendirecek olursam süreci…

İYİ Parti, 6,5 yıllık siyasi hayatında, kuruluş yıllarında çekim merkezi görüntüsü verse de 2023 genel seçimleri ve 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında tam bir yaprak dökümüne sahne oldu. Partinin kuruluşunda yer alan birçok isim istifa, ihraçlarla partileriyle yollarını ayırdı.

Ancak İYİ Partililer bu ayrılmaları “Böbreklerin temizlenmesi” olarak yorumlayıp onların tabiri ile 7/24 partinin milletvekillerine, il başkanına küfredip, partiyi sosyal medyada tartışmaya açanların ayrılması daha olumlu olarak yorumlanıyor.

İYİ Parti kurulduğu 2017’den bu yana çalkantılı, önemli kırılma ve dönüm noktaları yaşadı. Gelinen noktada ise genel başkan değişimi sonrasında, partinin yeni genel başkanın partiyi “güvenli liman” olarak nitelendirilen, yaklaşık bir yıl sonra yapılacak olağan kurultaya nasıl taşıyacağı tartışılıyor.

Diğer konuşulan en önemli detaylardan birisi de Akşener’in siyasete “ara mı” vereceği, kesin olarak “evine mi döneceği” hala tartışma konusu. Yakınındaki isimlere göre Akşener, “eve dönme” konusunda kararlı, ancak “uzun erimli tahminlerde bulunmak için de çok erken”.

Kurultay öncesi delegeler ve partinin üst düzey isimleri ile kaldığımız otelde derin sohbetlerde bulunduk.

Kurultay'a giden süreçte Dervişoğlu'nun Akşener ve ekibinin desteğini alacağı, Aydın'ın teşkilatlarda güçlü olduğu, Akalın'ın ise gençlerden oy alma potansiyelinin yüksek olduğu yorumu yapılıyordu.

Ancak çok hızla kurultay yapılması nedeniyle hiçbir adayın delegelerin ve partililerin içine sinmediği yorumları da yapılıyordu. Bu durum kurultaydaki genel başkanlık yarışına da yansıdı. İlk iki turda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı ve seçim yarışı ancak üçüncü turda tamamlanabildi.

Salonun içi de dışı da dolu idi, ilgi büyüktü.

"İYİ’lerin güneşi batmaz" sloganıyla düzenlenen kurultay, önceden alınan karar gereği seyircisiz yapıldı. Ancak, delegelerin ve adayların misafirlerinin katılımına izin verildiği için salonun tamamı da doldu.

Çok adaylı yarış nedeniyle olası gerginliklere karşı salon içinde ve dışında geniş güvenlik önlemi alındı. Ama bırakın gerginliği ufacık bir ses dahi yükselme dahi olmayıp büyük bir hoşgörüye hakim bir kurultaydı.

Genel başkanlık için kıyasıya yarış yaşanan kurultay, adaylar ve divan başkanlığının da çağrıları doğrultusunda sakin ve gerilim yaşanmadan tamamlandı.

Adayların uzlaşısı ile Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kuleyn’in Divan Başkanlığı'nı üstlendiği kurultayda, Akşener'in vedasının hüznü ve Akşener sonrası partinin nasıl yol alacağının tedirginliği vardı.

Kurultay başladığında da "kazanacak aday" konusunda kafalar karışıktı. Adayların konuşmalarını tamamlamasının ardından Koray Aydın'ın ilk turu önde bitireceği tahminleri çoğunluktaydı, ancak Tolga Akalın'ın ikinci turda adaylıktan çekilmesi, dengeleri değiştirdi.

Öğle saatlerine doğru başlayan kurultayda salona ilk gelen aday Müsavat Dervişoğlu'ydu.

"İyilerin umudu, birleştirici gücü Dervişoğlu" anonsu ile salona giren Dervişoğlu’nun ardından Akşener, "Ezelden ebede liderimiz" anonsuyla partililerin alkış ve tezahüratlarıyla salona girdi.

Adayların üçünün de konuşmasında ortak vurgu:

Türk Milliyetçiliği…

Atatürk…

Anayasanın ilk 4 maddesini kırmızıçizgi olarak ilan ettiler.

Sonuç itibari ile İYİ Parti herkesin elinin ovuşturduğunun aksine birlik ve beraberlikle salondan ayrıldı. Dervişoğlu’nun teşekkür konuşmasını yaptığı sırada sahnede yanında Koray Aydın ve Tolga Akalın vardı.

Özetle;

-Adaylar destekçilerinin alkışları eşliğinde salona girdi. En büyük alkışı ise Koray Aydın aldı.

-Toplam 1302 delegeden, 1007’si kurultayda oy kullanmak üzere imza verdi.

-Salon kapasitesi gerekçe gösterilerek seyircisiz gerçekleşen kurultaya 295 delege katılmadı.

-Meral Akşener’in konuşmasının öncesinde “Hatıran yeter” şarkısıyla Akşener’in görüntülerinin yer aldığı video gösterildi.

-Siyaseti bırakan Akşener’i uğurlayan milletvekilleri gözyaşlarını tutamadı.

Bursa için özel bir parantez açarak yazımızı bitirelim. Bursa Milletvekili Hasan Toktaş GİK’e kirdi ve benim gözlemlerime göre İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı olma ihtimali de yüksek. Yine aynı şekilde Selçuk Türkoğlu’da yeni Gurup Başkanvekili olursa şaşırmayalım.

İYİ PARTİ’DE TOKTAŞ VE TÜRKOĞLU…

Hafta sonu gerçekleşen İYİ Parti 5. Olağan Kurultayında en fazla dikkat ettiğim konulardan birisi de Bursa Milletvekilleri Hasan Toktaş ve Selçuk Türkoğlu farkıydı. Her iki isimde kurultayda büyük rol oynarken Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun ekibinde yön verip söz sahibi olan isimlerdendi.

Kurultay süresince Bursa’ya dair birçok konuyu kendileri ile sohbet etmek imkanı bulduk.

Bursa için özel bir parantez açarak yazımızı bitirelim. Bursa Milletvekili Hasan Toktaş GİK'e kirdi ve benim gözlemlerime göre İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı olma ihtimali de yüksek. Yine aynı şekilde Selçuk Türkoğlu'da yeni Gurup Başkanvekili olursa şaşırmayalım.