Biz yazmaktan onlar klavye kahramanlığından usanmadılar.

Bunlar sözde ve sosyal medyada çok büyük kahraman ve Abdulhamid sevdalısılar.

Hele elinde yetki bulunduranlar…

Yıllardır şu sütunda Orhangazi ile ilgili iki önemli değere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdim.

Ilıpınar…

Sultan Hamit’in Yadigarı Orhan Bey Okulu…

Sultan Hamit’in Yadigarı Orhan Bey Okulu günden güne çürüyor, yok oluyor. Kimsenin umurunda olmadı.

Ama ölüm yıldönümünde yanı başındaki Abdulhamid Han emanetini görmeyenler büyük bir hayran ve sosyal medyada klavye sevdalısı kesildiler.

Yıllardır sahip çıkılması konusunda büyük çalışmalar yaptık, iletmediğimiz yer kalmadı. Burada özel bir teşekkürü etmeden geçemeyeceğim. Orhangazi TV’de özellikle okulun da bir velisi olan Erol Altıntaş kardeşim ve TV yetkilisi Koray Yolsal kardeşimde konunun büyük bir önemle üzerinde durup gerekli kamuoyu için ecdat emanetine sahip çıkan ciddi yayınlar yapılmasına vesile olan öncü medya kuruluşları arasında yer almıştır.

Çok söyledik, yazdık Abdülhamid Han’a sahip çıkmak sosyal medya kahramanlığı ile olmaz burnunuzun dibindekine sahip çıkarak gösterin bunu diye.

Hep birlikte kısaca okul tarihine bakalım isterseniz önce…

Okul ile ilgili net bilgileri uzun süre okulda da öğretmenlik yapan tarihçi Raif Kaplanoğlu’nun araştırmalarından net şekilde rahatlıkla görebiliyoruz. Üstelik duruma dikkat çekme adına Raif Hoca öğretmenliği döneminde hazırladığı Orhanbey Okulu mezunları kitabı ile yıllar önce tarihi önemine de işaret etmiştir.

Bugün Orhanbey İlkokulunun faaliyette bulunduğu eski binası,1881 yılında, Sultan Abdulhamit tarafından kendi adıyla yapımına başlanmış ve 1887 yılında yapımı tamamlanarak  “Tedrisi İptida-i” olarak eğitim öğretime açılmıştır. Açıldığı yıl tek sınıfı ve 15-20 öğrencisi bulunan okulun 1888 yılında ilk Öğretmeni Abdüllatif Efendi’dir. Bu tarihte ilçede birde Rüştiye vardır. 1908 yılında ise Abdullah  Efendi Rüştiye Öğretmeni, Salih Efendi de İptida-i Öğretmenidir. İnas (Kız) Mektebi Öğretmeni  ise Fatma Zehra Hanımdır.

Kurtuluş Savaşı sırasında karargâh ve hastane olarak ta kullanılan yapı, bu süre içinde eğitim ve öğretime ara verilmiştir.1922 yılında, Yunanlılar kenti terk ederken tüm kasabayı yaktılar. Kasabada hiçbir ev ve konut ayakta kalmadı. Okul zarar gördü ancak kalın taş duvarları nedeniyle varlığını korudu. Bu yangında okula ait kayıtlarda yok olmuştur.03 Aralık 1923 yılında tekrar tamir edilen yapı, bu tarihte yapılan bir törenle eğitim öğretime tekrar başlamıştır. Nitekim okuldaki ilk kütüklerde bu tarihten başlamaktadır.

******

Evet, okulun kısaca önemi ve tarihi bu şekildedir.

Ne olur zaman geçmeden Orhanbey Okulu için gerekli adımı atalım.

Orhangazi’de zaten tarihi yapılarımız elle sayılır düzeyde, bir elin parmaklarını geçmeyi bırakın tamamlamıyor.

Hiç olmazsa az sayıdaki ayakta kalan yapılara sahip çıkalım.

Yoksa sizin yaptığınız gibi ecdada sahip çıkmak sosyal medya kahramanlığı ile olmuyor.

Özellikle Abdülhamid Han için sosyal medya da “ATAM” diye paylaşım yapan sayın şahıslar ne dersiniz bu samimiyetsizliğinize?